نیروهای امنیتی سعودی در اولین روز ماه مبارک رمضان، ۷ تن از فعالان مدنی مدافع حقوق زنان از جمله سه زن فعال حقوق بشر را دستگیر کردند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:حساب توییتری «معتقلی الرای» ویژه رصد نقض حقوق بشر در عربستان نام فعالان بازداشت شده توسط نیروهای امنیتی سعودی را اعلام کرد.
دکتر «محمد فهد محمد الربیعة»، دکتر «ابراهیم عبدالرحمن المدیمیغ»، «لجین الهذلول الهذلول »، « عزیزة محمد عبدالعزیز الیوسف»، « إیمان فهد محمد النفجان» و «عبدالعزیز محمد المشعل» نام های بازداشت شدگان است و نام نفر هفتم به دلیل آنچه «تکمیل تحقیقات درباره او» خوانده شده، هنوز اعلام نشده است.
سه زن نامبرده، سال ها است که برای دستیابی زنان عربستانی به حق رانندگی و آزادیهای اجتماعی مبارزه می کنند.
همچنین در توییتی دیگر اعلام شد که شیخ «محمد المحیسنی» امام جماعت مسجد «الراجحی» مکه و یکی از پسرانش، دستگیر شده اند.
فعالان حقوق بشری عربستان در صفحات توییتر نوشتند که علت دستگیری این افراد، «تجاوز از مبادی و ارزش های دینی و ملی و ارتباط مشکوک با خارج» ذکر شده است.
این فعالان افزودند: طبق عادت، مسئولان (سعودی) جرم های حقوقی خود را در دستگیری بی دلیل با تهمت زیرپاگذاشتن اصول و مبادی ملی توجیه می کنند. آیا در عربستان، فقدان آزادی اندیشه و بیان، ارزش ملی است.
از سپتامبر گذشته میلادی و پس از قدرت گرفتن «محمد بن سلمان» در مقام ولیعهد عربستان تاکنون، نیروهای امنیتی سعودی موجی از بازداشت هزاران نفر از چهره های دینی، دانشگاهی و فعالان حقوق بشر را به راه انداخته اند که به گفته مخالفان، به نظر می رسد با هدف جلوگیری از مخالفت های آینده با برنامه های پادشاهی این کشور باشد.
در نوامبر گذشته همچنین تعدادی از شاهزادگان و مسئولان حکومتی فعلی و سابق و نیز چند تن از بازرگانان این کشور با اتهام فساد دستگیر و تعدادی از آنها در قبال پرداخت باج های کلان آزاد شدند.
چند روز پیش، سازمان دیده بان حقوق بشر اعلام کرد که عربستان ۶ ماه است که هزاران نفر را بدون محاکمه، زندانی کرده است. این سازمان افزود: ۲ هزار و ۳۰۵ زندانی بیش از ۶ ماه همچنان در حال بازجویی هستند و تاکنون حتی در برابر قاضی دادگاه برای محاکمه حاضر نشده اند.
بازداشت فعالان حقوق بشر در عربستان در حالی ادامه دارد که شاه عربستان مدعی اصلاحات مدنی در این کشور است.
این امر، سوال هایی را درباره پشت پرده اقدام نیروهای امنیتی سعودی در بازداشت فعالان مدنی مطرح کرده است.
گفته می شود در بازداشت های اخیر علاوه بر دستگاه امنیت ملی عربستان موسوم به «جهاز امن الدوله»، دستگاه دیگری با نام «امنیت سایبری» (جهاز الأمن السیبرانی)، مشارکت کرده است، تشکیلاتی که آن را «سعود القحطانی» مشاور رسانه ای ولیعهد سعودی مدیریت می کند و به طور مشخص، این بار فعالان و زنانی را هدف قرار داده که سابقه ای در فعالیت برای احقاق حقوق زنان به ویژه حق رانندگی دارند.
این در حالی است که قرار است آزادی رانندگی به زنان عربستانی در ژوئن (حدود دو هفته دیگر) اجرایی شود.
سازمان دیده بان حقوق بشر گفت: درست در روز اعلام تصمیم عربستان برای اعطای حق رانندگی به زنان این کشور، از دفتر شاه سعودی با فعالان عربستانی تماس گرفتند و به آنها هشدار دادند که از اظهارنظر رسانه ای در این باره خودداری کنند.
«سارا واتسون» مدیر بخش خاورمیانه ای سازمان دیده بان حقوق بشر به پایگاه «العربی الجدید» گفت: اکنون به نظر می رسد تنها جرم فعالان دستگیر شده این است که از محمد بن سلمان برای دیدن رانندگی زنان مشتاق ترند و بر او پیشی گرفته اند.
روزنامه «الشرق» قطر اما این دستگیری ها را در ارتباط با عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی ارزیابی کرده و نوشت: عربستان چهره های حقوق بشری و مخالفان سازش با اسرائیل را دستگیر کرده است.
فعالان عربستانی با ادامه بازداشت ها به تشکیک درباره عمق و جدیت اصلاحات بن سلمان در عربستان پرداخته اند و بسیاری نوشته اند که بازداشت ها و فقدان برخورداری متهمان از کمترین دسترسی های حقوقی و قانونی، نشان دهنده نمایشی بودن اقدامات بن سلمان و تخلیه مهندسی شده حجم مطالبات مدنی به سود ادامه حاکمیت شاه سعودی است.
صرف نظر از علت موج جدید بازداشت، با توجه به گزارش های جسته گریخته از بازداشت های متعدد در دو روز گذشته در عربستان، به نظر می رسد تعداد بازداشت شدگان بیش از اینها باشد.