استاندار کرمانشاه با بیان اینکه دولت به منظور کمک به مرزنشینان به دنبال تصویب طرحی برای ارائه تخفیف به تجار است، گفت: ۲ بازارچه مرزی شوشمی و تیله کوه که توسط عراق بسته شده بودند، بزودی بازگشایی خواهند شد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:هوشنگ بازوند روز دوشنبه اظهار داشت: استان کرمانشاه ۲ مرز رسمی خسروی و پرویزخان و مرز نیمه رسمی سومار را با کشور عراق دارد که حجم عظیمی از صادرات ایران به عراق از طریق این مرزها انجام می شود.
وی با بیان اینکه روند صادرات در این سه مرز رو به رشد، است، عنوان کرد: اکنون روزانه یک هزار و ۶۰ دستگاه کامیون در مرز پرویزخان، ۳۵۰ کامیون از مرز خسروی و ۴۵۰ کامیون از مرز سومار کالا به عراق صادر می شود.
** بازارچه های مرزی
استاندار کرمانشاه در رابطه با بازارچه های مرزی استان نیز گفت: سه بازارچه مرزی شیخ صله، شوشمی و تیله کوه نیز در استان کرمانشاه وجود دارند که این مرزها سال گذشته به دنبال برگزاری انتخابات در عراق در اقدامی یک طرفه از سوی این کشور بسته شدند.
بازوند اضافه کرد: براساس مذاکراتی که از طریق سفارتخانه ایران در عراق با مقامات این کشور انجام شد، بازارچه شیخ صله روز پنجشنبه هفته گذشته فعالیت خود را از سر گرفت.
وی اعلام کرد: به نظر می رسد که ۲ بازارچه دیگر استان نیز براساس مذاکراتی که صورت گرفته حداکثر تا ۲ ماه آینده فعالیت مجدد خود را آغاز کنند.
بازارچه های شیخ صله در شهرستان ثلاث باباجانی، تیله کوه در سرپل ذهاب و شوشمی در شهرستان پاوه قرار دارند.
استان کرمانشاه با ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با ۲ بخش کُرد و عرب نشین کشور عراق و داشتن ۶ مرز رسمی و بازارچه فعال، سالانه بیش از ۲ میلیارد دلار، معادل حدود نیمی از صادرات کالاهای غیرنفتی به عراق را به خود اختصاص می دهد.
** تخفیف به تجار
استاندار کرمانشاه در پاسخ به سوالی در رابطه با برنامه های دولت برای حل مشکل کوله بران گفت: دولت در حال گذراندن مصوبه ای برای ارائه تخفیف به تجار است.
بازوند افزود: به نظر می رسد که تا چند ماه آینده پس از تصویب این طرح بخش عمده ای از مشکلات مرزنشینان و کوله بران حل شود.
وی توضیحات بیشتری در رابطه با جزییات طرحی که توسط هیات دولت در حال بررسی است، ارائه نکرد.
** تردد زائران
استاندار کرمانشاه همچنین به موضوع تردد زائران اربعین حسینی از مرز خسروی اشاره کرد و گفت: در صورتی که مرز خسروی برای تردد زائران اربعین حسینی بازگشایی شود، منجر به رونق منطقه خواهد شد.
بازوند با بیان اینکه تردد افراد از مرز می تواند برای کرمانشاه فرصت باشد، گفت: به منظور باز شدن مرز خسروی باید دولت ایران و عراق با یکدیگر تصمیم گیری کنند که اکنون مذاکراتی در این رابطه در حال انجام است.
استاندار کرمانشاه توضیح داد: ماه گذشته هیاتی بلند پایه از عراق به منظور مذاکره برای بازگشایی مرز خسروی به تهران آمدند و پس از چند روز مذاکره قول مساعد دادند که خسروی اواخر تابستان بازگشایی شود.
مرز خسروی که پس از حضور داعش در کشور عراق بسته شد، بنا بود که سال گذشته برای تردد زائران اربعین حسینی بازگشایی شود که دولت عراق در روزهایی پایانی منتهی به اربعین به تعهدات خود عمل نکرد.
** پروژه های دولت
این مقام ارشد اجرایی در بخش دیگری از صحبت های خود در رابطه با پروژه های دولت در استان کرمانشاه گفت: هشت سال جنگ تحمیلی فرصت توسعه را از کرمانشاه گرفته است، از این رو دولت برای کمک به این استان پروژه های بسیار خوبی در دست اجرا دارد.
بازوند طرح گرمسیری و مهار آب های مرزی را مهمترین پروژه استان کرمانشاه دانست و اظهار داشت: این طرح که بزرگترین طرح کشور محسوب می شود، فقط در استان کرمانشاه بیش از ۶۰هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری خواهد داشت.
وی با بیان اینکه تونل بزرگ این طرح به طول ۴۹ کیلومتر در کرمانشاه افتتاح شده است، افزود: طرح گرمسیری که چندین سد، نیروگاه و سیستم های آبیاری گسترده ای را شامل می شود، قرار است تا پایان امسال در کرمانشاه افتتاح شود.
استاندار کرمانشاه به پروژه راه آهن کرمانشاه اشاره کرد و گفت: پروژه راه آهن کرمانشاه پس از سال ها انتظار نوروز امسال با حضور رییس جمهوری به بهره برداری رسید و مردم کرمانشاه می توانند مسیر کرمانشاه تهران و کرمانشاه به مشهد را با قطار طی کنند.
بازوند با بیان اینکه راه آهن کرمانشاه تا مرز خسروی امتداد پیدا می کند، اظهار داشت: دولت به منظور رسیدن راه آهن به خسروی ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته است و به نظر می رسد که تا ۲ سال آینده راه آهن اسلام آبادغرب نیز به بهره برداری برسد.
وی به شروع کار ساخت قطار شهری کرمانشاه پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: رییس جمهوری در سفر خود به استان کرمانشاه سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار به پروژه قطار شهری کرمانشاه اختصاص داد.
این مقام ارشد اجرایی با بیان اینکه فاضلاب شهر یک میلیون نفری کرمانشاه به قره سو می ریزد، افزود: دولت ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار به منظور ایجاد تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه اختصاص داده که کار اجرایی ساخت آن آغاز شده است.
بازوند یادآور شد: هیات دولت در سفر امسال خود به کرمانشاه بیش از ۳۰ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار به این استان اختصاص داد که در مقایسه با دیگر استان ها بی سابقه بود.
وی افزود: از این میزان اعتبار پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال به منظور ساخت بیمارستان به دانشگاه علوم پزشکی و ۱۱ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال به منظور ساخت آزاد راه بیستون به حمیل اختصاص پیدا کرد.
استاندار کرمانشاه با بیان اینکه دولت تدبیر و امید پروژه هایی را شروع می کند که به نتیجه برسند، گفت: دولت پیشین مصوبات و پروژه های بسیاری داشت که نیمه کاره باقی ماندند.
بازوند به پروژه مسکن مهر در استان کرمانشاه اشاره و عنوان کرد: اکنون یک هزار و ۸۵۰ واحد مسکن مهر با پیشرفت فیزیکی بالای ۵۰ درصد در استان کرمانشاه داریم که متقاضی ندارند.
وی با بیان اینکه پس از زلزله کرمانشاه و تخریب واحدهای مسکن مهر تمایل استفاده از این واحدها کم شده است، اظهارداشت: پرونده مسکن مهرهای استان تا پایان تا سال ۹۷ بسته خواهد شد.
** اقدام های انجام شده در بحث زلزله
زمین لرزه ۷.۳ ریشتری ۲۱ آبان در ۱۱ کیلومتری بخش ازگله و ۳۲ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه ۶۲۰ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت.
این زلزله به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۰ روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی حدود ۱۰۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیدند.
استاندار کرمانشاه در بخش دیگری از گفت و گوی خود با ایرنا، به وقوع زلزله و نحوه امدادرسانی به زلزله زدگان پرداخت و گفت: زلزله ای که در کرمانشاه رخ داد، در تاریخ منطقه زاگرس بی سابقه بود و منطقه وسیعی را تحت تاثیر قرار داد.
بازوند زلزله منجیل و رودبار را مشابه زلزله کرمانشاه عنوان کرد و گفت: در زلزله رودبار ۷۲ ساعت جاده ها بسته بود و امداد رسانی پس از ۷۲ ساعت رخ داد، در حالی که در زلزله کرمانشاه در کوتاه ترین زمان ممکن امداد رسانی صورت گرفت و مردم از زیر آوار بیرون آمدند.
وی ادامه داد: در اثر زلزله سال گذشته یک هزار و ۲۴۱ میلیارد تومان خسارت به زیرساخت ها وارد شد و بسیاری از ساختمان های دولتی از جمله بیمارستان ها آسیب جدی دیدند.
به گفته استاندار کرمانشاه، نیروهای امدادی در منطقه کمک بسزایی برای امدادرسانی به مردم زلزله زده کردند و ۱۱ هزار نیروی جوان از ساعت ۲۳ شب حادثه تا ۱۱ صبح روز بعد تمام افرادی را که زیرآوار مانده بودند، نجات دادند.
بازوند با بیان اینکه در زلزله اخیر رکورد مطلوبی در زمینه امداد رسانی زده شد، گفت: در زلزله ای که یک هزار و ۹۰۰ روستا و ۹ شهرستان را در بر گرفته بود امدادرسانی به مردم به نحو مطلوبی انجام شد و خوشبخانه تلفات جانی کاهش پیدا کرد.
به گفته وی، ۹۴ هزار تخته چادر در مناطق زلزله زده توزیع شد که به ازای هر چادر ۲ تخته هدر رفت که در مقایسه با دیگر زلزله ها آمار بسیار ناچیزی است.
استاندار کرمانشاه با بیان اینکه فشار روحی روانی بر روی مردم زلزله زده کرمانشاه بسیار کمتر از دیگر زلزله های پیشین بود، گفت: مردم کرمانشاه در هشت سال جنگ تحمیلی پخته شده بودند و با سختی ها کنار آمدند.
بازوند در رابطه با نقش شبکه های مجازی در زلزله کرمانشاه هم گفت: فضای مجازی در اطلاع رسانی کمک بسیاری به ما کرد اما مشکلاتی با کانال های معاند داشتیم که سم پاشی می کردند.
وی به پیام رهبری برای کمک رسانی مردم به زلزله زدگان اشاره کرد و افزود: پس از این پیام مردم به خوبی پای کار آمدند و به زلزله زدگان کمک کردند.
استاندار کرمانشاه با اشاره به فرمایش های مقام معظم رهبری در رابطه با بازسازی و اسکان مردم در مناطق زلزله زده، گفت: رهبری بر سرعت عمل در بازسازی مناطق زلزله زده، مدیریت متمرکز و فرصت سازی تاکید داشتند که ما آن را سرلوحه کار خود قرار دادیم.
وی افزود: ۲ روز پس از زلزله ادارات در مناطق زلزله زده باز شدند و روند زندگی عادی مردم از سر گرفته شد.
** اسکان موقت زلزله زدگان
بازوند در باره اسکان موقت زلزله زدگان هم گفت: برای ساخت ۱۲ هزار کانکس با سپاه و چهار هزار کانکس با ارتش برای هر دستگاه هفت میلیون تومان قرارداد بستیم.
این مقام ارشد دولت تاکید کرد: کانکس ها در مناطق روستایی در کنار منازل روستاییان باقی خواهند ماند اما در مناطق شهری جمع آوری می شوند.
وی اعلام کرد که اکنون ۵۰۰ پیمانکار و ۱۱ هزار و ۶۰۰ نفر در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه مشغول به کار هستند.
** روستاییان زلزله زده تا زمستان صاحب خانه می شوند
استاندار کرمانشاه روند ساخت و ساز مناطق زلزله زده را خوب توصیف کرد و گفت: تمام روستاییان زلزله زده استان تا زمستان امسال در خانه های خود ساکن می شوند.
بازوند اظهار داشت: بخش عمده ای از ساکنان شهرهای آسیب دیده نیز که خانه های تعمیری دارند زمستان به خانه های خود باز می گردند.
وی با اعلام اینکه در اثر زلزله ۲۱ آبان ۹۶ حدود ۶ هزار میلیارد تومان خسارت به غرب کرمانشاه وارد شد، گفت: دولت تاکنون پنج هزار و ۳۲۵ میلیارد تومان برای بازسازی مناطق زلزله زده در قالب های مختلف تامین اعتبار کرده است.
** کمک های مردمی
وی در رابطه با کمک های مردمی نیز گفت: مردم ۶۳ میلیار تومان به هلال احمر، ۲ میلیارد به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و ۲ میلیارد تومان به کمیته امداد کمک کردند.
استاندار کرمانشاه افزود: همچنین صادق زیبا کلام سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، علی دایی هشت میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و نرگس کلباسی پنج میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان کمک های مردمی را جمع آوری کردند که ما نیز برای نحوه هزینه آن به آنها مشاوره دادیم.
بازوند با اشاره به فرا رسیدن فصل گرما، اظهار داشت: به هر خانواده ۲ میلیون تومان برای خرید یخچال، کولر و فرش پرداخت می کنیم که تاکنون ۲۹ هزار خانواده این مبلغ را دریافت کرده اند.
وی با بیان اینکه دولت باید ۹۴ هزار خانه را در مناطق زلزله زده تعمیر و بسازد، گفت: با تلاش های انجام شده ۱۲ هزار خانه تا پایان شهریور ماه ساخته و تحویل زلزله زدگان خواهند شد.
وی با بیان اینکه نوروز امسال صرف نظر از بسته های کالا ۹ میلیارد تومان در میان زلزله زدگان توزیع شد، گفت: دولت ۶۴ میلیارد تومان به منظور تهیه لوازم خانگی در بین زلزله زدگان توزیع کرده است.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه در مناطق روستایی به هر خانوار ۵۵۰ میلیون ریال و در مناطق شهری به هر خانوار۶۷ میلیون تومان تسهیلات کم بهره و بلاعوض داده می شود، اظهارداشت: علاوه بر این تسهیلات در بخش روستاها در قبال هر دام سبک از بین رفته در زلزله ۶ میلیون ریال، هر دام سنگین ۳۰ میلیون ریال و هر کیلوگرم ماهی ۵۰ هزار ریال خسارت به زلزله زدگان پرداخت می کند.
براساس اعلام استاندار کرمانشاه، هشت هزار و ۸۰۰ جایگاه پرورش دام در مناطق زلزله زده از بین رفته که برای ساخت هر کدام از آنها ۳۰ میلیون ریال تسهیلات پرداخت می شود.
بازوند به استمهال تسهیلات زلزله زدگان اشاره کرد و گفت: مردم مناطق زلزله ۲۳ میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال تسهیلات از بانک ها دریافت کرده بودند، که دولت تسهیلات آنان را برای مدت ۲ سال استمهال کرد.
وی در پاسخ به سوالی در رابطه با گرانی مصالح در مناطق زلزله زده گفت: برخی از پیمانکاران به نحوی وانمود می کنند که مصالح گران شده در حالی که این موضوع صحت ندارد.
استاندار کرمانشاه افزود: براساس برنامه ریزی که با بنیاد مسکن شده، مصالح ساختمانی به شکلی در اختیار مردم قرار می گیرد که تاثیر چندانی در مبلغ قرارداد آنها نداشته باشد.
بازوند در پایان صحبت های خود با تاکید بر لزوم ایجاد امید در جامعه گفت: عده ای همیشه سیاه نمایی می کنند و اقدام های انجام شده را کم ارزش جلوه می دهند، در حالی که باید امید را در جامعه زنده کرد تا بتوانیم کشور را در مسیر توسعه حرکت دهیم.