سفیر جمهوری اسلامی ایران در امنستان در یک هفته گذشته ملاقات های مختلفی با مقام های ارمنی داشت تا زمینه گسترش روز افزون روابط تهران و ایروان را در حوزه های امنیتی، سیاسی، اقتصادی، ورزشی و اجتماعی را فراهم کند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:سید کاظم سجادی در دیدار با «دیویت تونویان» وزیر دفاع ارمنستان با اشاره به همکاری های دوستانه و پیشینه تاریخی دو کشور بر ضرورت همکاری و مشارکت همه کشورهای همسایه در حفظ امنیت و ثبات منطقه ای و گسترش روابط ایروان و تهران تاکید کرد.
دیویت تونویان وزیر دفاع ارمنستان نیز در این نشست با مهم خواندن روابط دو کشور و تاکید بر جایگاه ایران در حفظ صلح و ثبات منطقه ای، خواستار گسترش تعاملات و همکاری های دوجانبه بین ایران و ارمنستان شد.
**گسترش همکاری های ورزشی دو کشور
سجادی در دیدار دیگری با «لئون واهرادیان» وزیر ورزش و امور جوانان جمهوری ارمنستان ابراز امیدواری کرد که در دوره تصدی او شاهد توسعه تعاملات ورزشی دو کشور باشیم.
وی با اشاره به اهمیت توسعه همکاری های ورزشی بین دو کشور، بر فعال شدن فدراسیون های مختلف برای برگزاری مسابقات دوستانه، برگزاری اردوهای ورزشی و افزایش تعاملات پژوهشگاه های ورزشی تاکید کرد.
وزیر ورزش و امور جوانان ارمنستان نیز خواستار برگزاری مسابقات فوتبال پیشکسوتان، دو همگانی و ورزش های زورخانه ای در ایروان شد.
واهرادیان از ایده برگزاری مسابقات ورزشی در زمینه دو همگانی، فوتبال پیشکسوتان و ورزش های زورخانه ای استقبال کرد و آمادگی طرف ارمنی را برای معرفی و همکاری در زمینه ورزش های محلی بین دو کشور اعلام کرد.
** لزوم برقراری ارتباط بیشتر استان های ایران و ارمنستان
سفیر فوق العاده و تام الاختیار ایران در دیدار دیگری با سورن پاپیکیان وزیر مدیریت منطقه ای و توسعه جمهوری ارمنستان ضمن اشاره به ضرورت استفاده از ظرفیت های موجود در استان های همجوار و دیگر استان های کشورمان بر اهمیت فعال شدن استان های آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، گیلان، البرز، قزوین و زنجان با ارمنستان در زمینه های همکاری بین مناطق آزاد ارس و منطقه آزاد مغری، گردشگری، کشت فرا سرزمینی و دامپروری تاکید کرد.
طرف ارمنی نیز با اشاره به روی کار آمدن دولت جدید و رویکردی تازه نسبت به رفع موانع و مشکلات در ارمنستان، از اهمیت برقراری ارتباط و تردد مسئولان استانی و کشوری دو طرف سخن گفت.
در این دیدار دو طرف حضور بیشتر سرمایه گذاران در مناطق آزاد دو کشور و توسعه همکارهای استانی را گامی مهم در ارتقاء سطح روابط دو کشور دانستند.
** ضرورت تبادل تجربیات کارآفرینی
سفیر ایران در دیدار با مانه تاندیلیان وزیر کار و امور اجتماعی ارمنستان همچنین بر ضرورت تبادل تجربیات در زمینه های بازنشستگی، بیمه های اجتماعی و کارآفرینی اشاره کرد.
سجادی گفت: توسعه همکاری میان سازمان های فنی و حرفه ای با ایجاد پژوهشکده با هدف توسعه کار آفرینی و اشتغال زایی و برقراری ارتباط در حوزه های نانو تکنولوژی می تواند گام های عملی در راستای گسترش روابط باشد.
وی خواستار راه اندازی مراکز آموزش نانوفناوری در سطوح مختلف و برگزاری دوره های فنی و حرفه ای در رشته های نوین و براساس نیازهای روز شد.
تاندیلیان وزیر کار و امور اجتماعی ارمنستان در این دیدار ضمن استقبال از ارتقا و تحکیم همکاری های دو جانبه میان وزارت کار و امور اجتماعی کشورش، آمادگی طرف ارمنی را برای توسعه همکاری ها، برگزاری نشست های مشترک در حوزه های مورد علاقه و مبادله هیات کارشناسی میان دو کشور اعلام کرد.
طرفین در این دیدار با اشاره به موافقت نامه امضاء شده میان دو کشور، آمادگی خود را برای برگزاری اولین نشست کار و امور اجتماعی در آینده نزدیک در تهران با هدف بررسی راه های توسعه و ارتقای همکاری های دو جانبه اعلام کردند.
** پیوند ارامنه و ایرانیان خارج از کشور
سفیر ایران همچنین با مخیتار هایراپتیان وزیر دیاسپورای (مهاجر یا مقیم خارج) ارمنستان دیدار و بر لزوم توسعه همکاریهای دو کشور در زمینه ایرانیان و ارامنه خارج از کشور تاکید کرد.
سجادی وجود تعداد قابل توجهی از ایرانیان و ارامنه در خارج از کشور را فرصتی مناسب و مغتنم برای همکاری بین کشورهای ایران و ارمنستان توصیف کرد که در صورت متحد کردن سیاستها و تصمیمات میتوان از پتانسیل های آنان برای توسعه، سرمایهگذاری و سازندگی دو کشور به نحو مطلوبی استفاده کرد.
وی به وجود سرمایه های انسانی، تخصصی، سرمایهگذاری، پتانسل فنی و مهندسی بالای ایرانیان و ارامنه در خارج از کشور اشاره کرد و افزود: در صورت فراهم آمدن زمینههای مناسب سرمایه گذاری و ایجاد ثبات پایدار اقتصادی میتوانیم از سرمایههای انسانی و مالی مهاجران خارج از کشور به نحو مطلوبی در سازندگی کشورهایمان استفاده کنیم.
مخیتار هایراپتیان وزیر دیاسپورای ارمنستان نیز در این ملاقات ضمن استقبال از پیشنهادهای سفیر کشورمان از تمایل بسیار زیاد این وزارتخانه در زمینه ارتقا سطح روابط با ایران به عنوان یکی از اولویت های سیاست خارجی دولت جدید ارمنستان یاد کرد.
طرف ارمنی همچنین از عزم و برنامه دولت جدید ارمنستان برای بهره برداری از سرمایه ها و ظرفیت های ارامنه خارج از کشور با تدوین قوانین و مقررات مناسب و تلاش برای جذب و مشارکت تعداد زیادی از ارامنه خارج از کشور که اشتیاق زیادی برای سازندگی و توسعه ارمنستان دارند، خبر داد.
ارمنستان با حدود ۳۰ هزار کیلومتر مربع مساحت و سه میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز که پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ استقلال یافت، با ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و ایران هم مرز است.