‘حیدر العبادی’ نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق گفت: خروج نیروهای الحشد الشعبی از مقرهای شهری خود به یکباره و بدون برنامه، مخاطره آمیز است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:العبادی روز جمعه در بازدید از سازمان الحشد الشعبی با تجلیل از فداکاری های این نیروی مردمی و نقشی که درمبارزه با داعش و تروریسم ایفا کرده بود، بر ضرورت تدوین تاریخ این مجاهدت ها تاکید کرد.
وی گفت: الحشد الشعبی یک نیروی نظامی رسمی و تابع فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق است و ما در همه نشست ها و کنفرانس های بین المللی بر این نکته تاکید و در برابر کسانی که قصد تخریب چهره آن را داشته اند، ایستاده ایم.
نخست وزیر عراق افزود: بیرون بردن نیروهای الحشد الشعبی از شهرها نباید با فشار سیاسی انجام شود، داعش جنایتکار برغم شکست و حذف و طرد، همچنان هسته ها و فکرش باقی است و ما باید به مبارزه با آنها ادامه دهیم اما خالی کردن یکباره صحنه فرصتی به آنها خواهد داد تا بار دیگر حملات خود را به شهروندان انجام دهند.
العبادی با تاکید بر ضرورت سیاسی نشدن الحشد الشعبی گفت که قانون اساسی و سایر قوانین کشور جمع بین کار امنیتی، نظامی و اطلاعاتی را با کار سیاسی منع کرده است و بر همین اساس نباید احزاب سیاسی در الحشد الشعبی حضور داشته باشند.
سخنان امروز العبادی درحالی است که پیش تر دستور العملی از سوی فرمانده الحشد الشعبی مبنی بر خروج این نیرو از مناطق شهری منتشر شده بود.
درهمین حال خبرگزاری السومریه نیوز روز جمعه در گزارشی به نقل از دفتر العبادی سندی را منتشر کرد که بر اساس آن نخست وزیر این کشور دستور لغو دو دستور العمل صادر شده از سوی سازمان الحشد الشعبی را داده و بر سیاسی نکردن الحشد الشعبی تاکید کرده است.
این دو دستورالعمل یکی مربوط به لغو حضور الحشد الشعبی در محورهای عملیات غرب و شرق نینوا و بیجی و انتقال نیروهای حاضر در سنجار و دومی شامل حذف یا جابجایی پایگاه های شهری الحشد الشعبی و بیرون بردن آن از محیط شهری بوده است.
در دستور العبادی همچنین بر ضرورت تبعیت از قانون و هر گونه تصمیم گیری بویژه ایجاد یا انحلال های تشکیلاتی در داخل الحشد الشعبی صرفا با فرماندهی کل نیروهای مسلح تاکید شده است.
درپی اعلام پایان نظامی داعش در اواخر شهریورماه ۹۶ بحث درباره سرنوشت نیروهای الحشد الشعبی بیش از گذشته به یکی از موضوعات چالشی در میان نیروهای سیاسی عراق تبدیل شد و گاه به طرح اتهامات متقابل نیز انجامیده است.
این موضوع از انحلال کامل الحشد یا ادغام آن در سایر نیروهای نظامی تا ادامه شرایط نیمه مستقل کنونی مطرح بوده است.
در یکی از تحولات مهم، اواسط اسفند ماه ۹۶ فرمان نخست وزیر عراق درباره همطراز کردن حقوق و امتیازات رزمندگان الحشد الشعبی با نیروهای ارتش عراق، گمانه زنی های را در برخی رسانه ها از احتمال ادغام الحشد الشعبی در دیگر نیروهای عراق و در نتیجه انحلال تدریجی این نیروی مردمی ایجاد کرد.
این برداشت ها درحالی بود که العبادی پیش تر به صراحت تاکید کرده بود که الحشد الشعبی هرگز منحل نمی شود اما رهبری آن تحت نظر دولت و مرجعیت عالی دینی عراق باقی می ماند.
وی گفته بود که الحشد الشعبی با فتوای مرجعیت عالی دینی عراق در ۲۰۱۴ شکل گرفته و فقط با فتوای مرجعیت دینی عراق قابل انحلال است.
به هر روی به نظر می رسد، سخنان تازه العبادی در خصوص نیروی الحشد الشعبی نیز بار دیگر محل بحث و چالش میان احزاب و گروه های سیاسی شود بویژه آنکه عراق هم اکنون در فضای رایزنی های فشرده برای تشکیل فراکسیون بزرگ و دولت جدید قرار دارد.