این بقعه مهمترین و با شکوه ترین بقعه دوره صفوی در اردبیل است. ساختمان این بقعه که در میدان عالی قاپو واقع شده است در سال ۷۳۵ هـ.ق تأسیس شده است. این بنا پس از وفات شیخ صفی الدین اردبیلی جدّ سلاطین صفویه به وسیله فرزند وی صدرالدین موسی پایه گذاری شد.
به گزارش مرزنیوز؛ در طول ایام مخصوصاً پس از شروع حکومت صفویه با توجه به ارادت و احترام خاصی که پادشاهان صفوی نسبت به جدّ خود معمول می داشتند، واحدهایی به صورت بخش های الحاقی به مجموعه قبلی اضافه شد و در عهد سلطنت شاه عباس اول به مناسبت ارادت شایان توجهی که ایشان به جدّ خود داشت و در هر فرصت ممکن به زیارت قبر وی می شتافت، برای تکامل و تزیین این بنای با عظمت اهتمام کافی و وافی مبذول داشت.
به همین خاطر یکی از ده ها اثر بدیع رشته های مختلف هنری از جمله عالی ترین نوع کاشی کاری مُعرّق و مقرنس و گچ بری کتیبه های زیبا و نفیس به خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میرعماد، میر قوام الدین و محمد اسماعیل و…) منبت های ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طلاکاری، نقاشی و تنگ بری و… در این بقعه استفاده شده است و از اهمیت معماری متینی برخوردار است که تجمع این همه فضایل هنری در یک مجموعه از موارد نادر مجموعه های تاریخی کشور است.
این بقعه در ضلع شرقی میدان عالی قاپو از قسمت های مختلفی همچون مسجد جنّت، قندیل خانه، چینی خانه، راهرو میانی یا صحن کوچک، چله خانه جدید(قربانگاه)، مدخل صحن اصلی یا سردر عباسی، صحن اصلی یا حیاط داخلی، دارالحدیث یا طاق متولّی، آرامگاه شاه اسماعیل، گنبد اللّه اللّه، حرم خانه، شهیدگاه و… تشکیل شده است.
به گزینی: فرناز قنبری
سردبیر: فرهاد قنبری
تابستان نزدیک است…آشنایی با اثر تاریخی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی