تنها هشت روز به پایان فعالیت پنج ساله دولت فعلی پاکستان به حاکمیت مسلم لیگ-نواز باقی مانده و کشور در تکاپوی انتخاب نخست وزیر موقت و دولت انتقالی برای برگزاری انتخابات عمومی است، انتخاباتی که بیش از حزب نواز، مخالفان برای تشکیل دولت مصمم هستند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:دهم خرداد امسال (۳۱ می) روز پایان فعالیت دولت کنونی پاکستان است و براساس آخرین گزارش های رسمی ‘شاهدخاقان عباسی’ نخست وزیر کنونی این کشور دیروز سه شنبه نشست مهمی با ‘سیدخورشید شاه’ رهبر جناح مخالف دولت برگزار کرد که به احتمال زیاد شخص مورد نظر برای تصدی کردی نخست وزیری موقت اعلام می شود.
منابع نزدیک به دولت گفته اند نخست وزیر پاکستان احتمالا با گزینه جناح مخالف درخصوص نخست وزیر موقت موافقت می کند.
به گفته منابع رسانه ای، حزب مردم پاکستان (PPP) به عنوان اصلی ترین جناح مخالف دولت اسامی ‘چوهدری ذکا اشرف’ رئیس پیشین کمیته کریکت پاکستان و ‘جلیل عباس جیلانی’ سفیر سابق پاکستان در آمریکا و قائم مقام پیشین وزارت امور خارجه را برای تصدی مقام نخست وزیری موقت به دولت فعلی اعلام کرده است.
در حالی که نام های تصدی حسین جیلانی رئیس پیشین قوه قضاییه، عشرت حسین رئیس پیشین بانک مرکزی پاکستان نیز در دست بررسی است.
با تمامی این احتمالات، دولت موقت (انتقالی) در پاکستان تنها وظیفه برگزاری انتخابات عمومی و بهتر برگزار شدن این فرآیند را بر عهده دارد، در حالی که اصلی ترین موضوع رقابت احزاب برای محکم کردن موقعیت خود تا زمان انتخابات است.
به گفته منابع نزدیک به کمیسیون انتخابات پاکستان، تاریخ برگزاری انتخابات به احتمال زیاد ۳۱ ژوئیه (۹ مرداد) اعلام می شود، با این حال رئیس جمهوری پاکستان تاریخ نهایی را پس از رایزنی با نهادهای مربوطه اعلام خواهد کرد.
** تکاپوی احزاب مخالف برای سبقت از یکدیگر در انتخابات
این روزها حزب مسلم لیگ نواز که حکومت پنج ساله اش تا کمتر از ۱۰ روز دیگر به پایان می رسد، بار دیگر مصمم به تشکیل دولت آتی پاکستان است اما وجود رقبای سیاسی سرسخت نظیر ‘عمران خان’ و ‘آصف زرداری’ این روند، بسیار مشکل به نظر می رسد.
شاید تا قابل از سلب صلاحیت نواز شریف از مقام نخست وزیری این احتمال وجود داشت که حزب مسلم لیگ نواز مجدد بتواند دولت آتی را تشکیل دهد، اما سلب صلاحیت نواز شریف هم از مقام نخست وزیری و هم از ریاست حزب خود نه تنها این احتمالات را به میزان زیاد کاهش داد بلکه مشکلات درون حزبی و نارضایتی سیاستمداران و نمایندگان حزب نواز شریف نیز باعث شد که احزاب مخالف همانند حزب مردم و تحریک انصاف موقعیت خود را مستحکم کنند.
از اوایل ماه ژانویه سال جاری میلادی تاکنون نزدیک به ۵۰ نفر از نمایندگان مجالس ملی و سنا راه خود را از حزب نواز شریف جدا کرده و به حزب عمران خان پیوستند.
عمران خان که حزبش در انتخابات گذشته در خرداد ۱۳۹۲ نتوانست به قدرت برسد، این بار مصمم به پیروزی در مقابل تمامی احزاب به ویژه حزب نواز شریف و حزب آصف زرداری است.
تا آنجا که عمران خان رهبر حزب تحریک انصاف حتی هفه جاری در سخنرانی انتخاباتی برنامه ۱۰۰ روز نخست برنامه های این حزب در صورت تشکیل دولت آینده پاکستان را نیز ارائه کرد.
وی تصریح کرد: اگر به سیاستمداران موفق جهان مانند نلسون ماندلا نگاه کنیم هیچگاه نمیبینیم که مانند نواز شریف به هرجا سفر کنند جادهای افتتاح کنند و این نشان میدهد که حزب نواز در شناسایی مشکلات مردم ضعف داشته است.
عمران خان اضافه کرد: اگر دولت تشکیل دهیم، سیاستها را به سمتی پیش می ریم که قشر ضعیف جامعه بیشتر حمایت شده و زندگی آنان بهتر شود.
این سیاستمدار مطرح پاکستان افزود: کریدور اقتصادی مشترک چین و پاکستان مسیری بسیار عالی برای بهبود اوضاع اقتصادی مردم پاکستان است، ولی نباید به آن بسنده کرده و ما به فکر جذب سرمایه های جدید به داخل کشور هستیم.
این رهبر حزب تحریک انصاف با رد انتقادات سران حزب مسلم لیگ – نواز-، گفت: سراسر ایالت خیبرپختونخوا پروژههای درختکاری ما قابل رویت است و سیاستمداران حزب نواز بارها به این مناطق سفر کردهاند ولی برای فریب افکار عمومی میگویند که هیچ درختی در ایالت خیبرپختونخوا کاشته نشده است.
البته سران حزب مسلم لیگ شاخه – نواز – نیز با تمسخر برنامه ۱۰۰ روزه عمران خان و حزب تحریک انصاف، اعلام کردند: این حزب عملکرد ضعیفی در ایالت خیبرپختونخوا ارائه کرده است و توان مدیریت کشور را ندارد.
همچنین قرار بود که سران حزب مسلم لیگ نواز امروز دوشنبه نشست خبری با موضوع پاسخ به ادعاهای عمران خان برگزار کنند که بر اساس آخرین خبر رسانه ها، این برنامه نیز به تعویق افتاد.
قرار بود در نشست خبری امروز، احسن اقبال وزیر کشور، اویس لغاری وزیر انرژی، هارون احمد از اعضای موثر حزب نواز در پاسخ به برنامه ۱۰۰ روزه عمران خان نشست خبری برگزار کنند.
***آصف زرداری؛ تکذیب هرگونه مصالحه با نواز شریف
آصف علی زرداری سرپرست حزب مردم و رئیس جمهوری سابق پاکستان که در انتخابات اسفند ۱۳۸۶ پس از ترور بی نظیر بوتو توانست دولت پاکستان را به حاکمیت حزب مردم تشکیل دهد، این روزها علیه نواز شریف سخت موضع گرفته است.
آصف زرداری حتی هرگونه مصالحه با نواز شریف را نیز انکار کرده است، در حالی که در انتخابات سال ۱۳۸۶ نواز شریف و آصف زرداری برای آشتی سیاسی پیمان جمهوریت را امضا کرده بودند.
*** دیگر احزاب فعال پاکستان در رقابت های سیاسی
از دیگر احزاب و گروه های سیاسی-مذهبی پاکستان نیز که این روزها در بازار داغ سیاست و انتخابات قدم گذاشته و فعالیت های انتخاباتی خود را آغاز کرده اند، جمعیت علمای اسلام شاخه فضل، حزب جماعت اسلامی و حزب مجلس وحدت مسلمین است.
حزب جمعیت علمای اسلام شاخه فضل و حزب جماعت اسلامی این روزها دوباره ائتلاف سیاسی با نام حزب مجلس متحد عمل را تشکیل داده و مصمم هستند که با ائتلاف و مشارکت در انتخابات بعدی شرکت کنند.
حزب تحریک اسلامی به ریاست علامه ‘سیدساجد علی نقوی’ از رهبران شیعه پاکستان نیز در ائتلاف حزب مجلس متحد عمل حضور دارد.