دکتر شبنم اودوم تحلیل گر مسائل خاورمیانه ترک در مصاحبه با ایرنا، تحریم آمریکا علیه ایران را فرصت خوبی برای ارتقای سطح همکاری های اقتصادی و بهانه مناسبی به منظور توسعه ارتباطات فرهنگی، اجتماعی و تاریخی بین آنکارا ـ تهران عنوان کرد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:این تحلیل گر مشهور ترک روز دوشنبه، هدف از طراحی و اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران را فروپاشی اقتصاد و بروز نارضایتی های اجتماعی عنوان کرد و گفت: دو کشور دارای فرهنگ و تمدن غنی هستند و بدون زبان سخت و خشن سیاسی می توانند در کنار یکدیگر و بدون توجه به تحریم ها، قدرت خود را به رخ جهانیان بکشند.
وی تحریم های آمریکا علیه ایران را اقدامی خلاف قوانین حقوق بین الملل دانست و اظهار کرد: اقدام یکجانبه ترامپ در خروج از توافقنامه بین المللی هسته ای (برجام) به رغم رعایت دقیق تعهدات از سوی ایران، نشان داد که رییس جمهوری آمریکا بنای سیاست خارجی دولت تحت امر خویش را بر مذاکره و دیپلماسی قرار نداده است چرا که شخصیت وی به هیچ وجه شاخصه های یک سیاستمدار را ندارد به طوری که اقدامات بین المللی وی بیشتر جنبه بازاری و چانه زنی اقتصادی دارد.
این استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه حاجت تپه، ادعای مقامات کاخ سفید مبنی بر اعمال تحریم ها فقط برای فشار بر دولت ایران را مردود خواند و افزود: اعمال محدودیت های اقتصادی در روابط تجاری هر کشوری در ابعاد گوناگون اعم از صنعت حمل و نقل، بیمه، بانک و صنایع، علاوه بر دولت، مردم آن کشور را نیز با مشکلات جدید درگیر می کند و بر معیشت آنها تاثیر می گذارد.
وی ادامه داد: اگر چه می توان با استناد به نظر اغلب کارشناسان سیاسی، تضعیف حکومت ایران و کاهش نفوذ آن در منطقه را از جمله اهداف تحریم ها علیه ایران قلمداد کرد اما به باور من، ترامپ همواره دوست دارد تا از وی به عنوان یک قهرمان در حل مناقشات بین المللی نام برده شود و به همین دلیل، وی با خروج از برجام در واقع خواست تا در صورت مذاکرات و توافق جدید در خصوص مناقشه هسته ای با ایران، نام و امضای وی در این سند بین المللی حک شده باشد.
وی با اشاره به معافیت هشت کشور در اعمال تحریمها علیه ایران بیان کرد: ایران با دارا بودن منابع عظیم نفت و گاز، نقش تاثیرگذاری در قیمت و مبادلات انرژی در جهان دارد و تصور می کنم که محدود کردن کامل تجارت بین المللی چنین کشوری امکانپذیر نیست چرا که در صورت تحقق آن، اقتصاد کشورهای بزرگی همچون ترکیه، روسیه، چین و بسیاری از کشورهای اروپایی خسارات جبران ناپذیری را خواهند دید و به همین دلیل زیر بار همراهی با تحریم ها نمی روند و معافیت ترکیه و هفت کشور دیگر شاهدی بر این ادعا است.
عضو هیات علمی دانشگاه حاجت تپه و محقق مدعو در دانشگاه بیلکنت آنکارا، با اشاره به تامین بخش زیادی از گاز مورد نیاز ترکیه از سوی ایران تاکید کرد: بسیاری از صنایع و خانوارهای ترکیه در زمستان از گاز برای گرمایش استفاده می کنند و تصور قطع واردات آن از ایران بسیار وحشتناک است و به همین دلیل ترکیه به خواست آمریکا در تحریم ایران پشت کرد و این امر نشان می دهد که واشنگتن قادر به اعمال محدودیت های تام و تمام علیه تهران نیست.
به گزارش ایرنا، آغاز تحریم های غیرقانونی آمریکا با هدف به صفر رساندن صادرات نفتی ایران، با واکنش منفی بسیاری از کشورها از جمله ترکیه مواجه شد به طوری که علاوه بر مقامات رسمی و دولت ترکیه، سران احزاب، فعالان سیاسی و تحلیل گران تحولات منطقه و روابط بین الملل به همراه کارشناسان رسانه ای در چند هفته اخیر با اظهار نظر رسمی و با حضور در برنامه های تلویزیونی و با نگارش مقالات و مصاحبه، تحریم های غیرقانونی و یکجانبه آمریکا علیه ملت ایران را غیرقابل پذیرش خواندند.
خروج آمریکا از برجام در اواسط اردیبهشت ماه سال جاری، بلافاصله با واکنش کشورهای امضاء کننده این سند بین المللی مواجه شد و آنها ضمن محکوم کردن این اقدام دونالد ترامپ، بر پایبندی خود و تداوم این توافقنامه بین المللی تاکید کردند.
دیگر کشورهای جهان به جز انگشت شماری مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی، خروج ترامپ از برجام را محکوم کرده و آن را غیر قابل قبول دانستند.
‘دونالد ترامپ’ رییس جمهوری آمریکا ۱۸ اردیبهشت ماه امسال خروج این کشور از برجام را اعلام کرد، اما بلافاصله کشورهای امضا کننده این توافق یعنی انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه ضمن محکوم کردن خروج این کشور از این توافق چند جانبه بین المللی، تاکید کردند که به برجام پایبند مانده و از تجارت شرکت هایشان با ایران حمایت می کنند.
ترامپ با حربه تروریسم اقتصادی و تحریم های یک جانبه غیرقانونی و فشار به جامعه جهانی به دنبال ایجاد جنگ روانی و القای انزوای ایران است، اما تجربه ماه های اخیر و همراهی نکردن جهان با آمریکا نشان داد که این کشور هیچ گاه به هدف خود دست نخواهد یافت و اکنون بر خلاف تحریم های اعمال شده قبلی علیه ملت ایران تنها تر از هر زمان دیگر است.
به دنبال این اقدام ترامپ کشورهای اروپایی اعلام کردند که به دنبال ساز و کاری برای ادامه مبادلات اقتصادی با ایران هستند و مقامات دولت ترکیه هم اعلام کردند که آمریکا را در اعمال تحریم علیه ایران همراهی نخواهند کرد.
تحلیلگر ترکیه ای:تحریم آمریکا، فرصت خوبی برای ارتقای همکاری ایران و ترکیه است