نماینده وزارت کشور در کارگروه سواحل و بنادر کار ویژه مرز شورای امنیت کشور هشدار داد: متأسفانه این روزها گسترش شایعات در خصوص صید ترال فانوس ماهیان توسط کشتی های چینی با پرچم جمهوری اسلامی ایران در مناطق صیادی در دریای عمان باعث انتشار اخبار منفی در این زمینه شده است.
به گزارش مرزنیوز؛ اباصلت رحمتی اظهار داشت: فانوس ماهیان از جمله ذخایری است که از سال ۱۳۳۹ در منطقه دریای عمان مورد توجه قرار گرفته که متعاقب آن فعالیت تحقیقاتی و صید آزمایشی آن برای ارزیابی ذخایر و امکان پذیری صید از سال ۱۳۵۴ شروع شده است.
وی افزود: ذخایر قابل توجه فانوس ماهیان در دریای عمان که در حدود ۱۳ میلیون تن برآورد شده است موجب شده تا در دوره های اخیر این ذخایر مورد توجه قرار گیرد.
رحمتی ادامه داد: اندازه این ماهیان از ۱۰ الی ۶۰ میلی متر متغیر بوده و وزن ۲ عدد آنها تقریباً به یک گرم می رسد و این گونه ماهیان دارای رشد سریع بوده و کمتر از ۶ ماه به طول ۴۰ میلی متر می رسد. این دسته از ماهیان دارای عمر کوتاه بوده و طول عمر آن به حدود یک سال می رسد.
وی اضافه کرد: به لحاظ بیولوژیکی فانوس ماهیان نورگریز بوده در طول روز به صورت گله های فشرده در آب های عمیق (در محدوده ۲۰۰ تا ۴۰۰ متری) زیست نموده و با کم شدن نور خورشید در میانه بعد از ظهر تا غروب آفتاب مهاجرت عمقی خود را از لایه های تاریک پائین به سمت سطح آب شروع می نمایند.
این کارشناس اذعان داشت: مطابق بررسی های صورت گرفته میزان قابل برداشت فانوس ماهیان در آب های فراساحل در دریای عمان برابر با ۳۰۰ هزار تن در سال می باشد که در سال ۹۶ ایران تنها موفق به برداشت حدود ۱۷ هزار تن شده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به نیاز مبرم کشور در برداشت ذخایر عظیم فانوس ماهیان در آبهای فرا ساحل ایران در دریای عمان بررسی تأمین غذای پرورش دام و طیور و آبزیان و با توجه به عدم در اختیار داشتن ابزار آلات صید صنعتی در عمق ۲۰۰ متری و عمر کوتاه آنان سازمان شیلات ایران از سال ۸۷ در استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان بهره برداری رسمی فانوس ماهیان توسط چند شرکت خصوصی با ۱۱۱ فروند کشتی مجوزدار در دستور کار خود قرار داده است.
رحمتی گفت: با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید طرح توسعه بهره برداری از فانوس ماهیان رونق بیشتری یافت و در برنامه ششم توسعه نیز پیش بینی صید به میزان ۱۰۰ هزار تن از ذخیره دریایی برآورده گردیده است.
نماینده وزارت کشور در کارگروه سواحل و بنادر کار ویژه مرز شورای امنیت کشور در پایان تصریح کرد: از سال ۹۵ این کشتی ها به خدمه چینی در نزدیک سواحل شهرستان جاسک در محدوده کوه مبارک اقدام به صید ترال می نمایند که این موضوع موجب اعتراض شدید صیادان محلی که تصمیم گرفته شد فعالیت شناورها به طور موقت متوقف تا به موضوع به طور جدی رسیدگی شود.
خبرنگار:فرهاد قنبری