وزیران امور خارجه کشورهای چین، روسیه و هند، فردا – دوشنبه – در چارچوب نشست گروه موسوم به «ریک» در پکن گردهم می آیند تا به باور کارشناسان، پیام آور تشکیل قدرت جدیدی در عرصه بین الملل باشند.
پایه های شکل گیری گروه «ریک» سال ۲۰۰۳ شکل گرفت، اما سه کشور روسیه، چین و هندوستان از سال ۲۰۰۵ در بندر «ولادی وستک» روسیه، نشست های رسمی خود را آغاز کردند.
سه کشور همه ساله نشست هایی را برگزار می کنند تا افزون بر همگرایی در دیدگاهها، به راهکارهای تعامل در رابطه با چالش ها، تهدیدات امنیتی و مشکلات مختلف اقتصادی جهان و منطقه ای برسند.
در نشست فردا که با حضور «وانگ یی»، «سرگئی لاوروف» و «سوشمار سواراج» وزرای امور خارجه چین، روسیه و هند برگزار می شود، بررسی مسایل بین المللی، رسیدن به دیدگاه مشترک در عرصه سیاست خارجی و در نهایت تعریف دورنمای گروه «ریک» از اهداف مهم آن عنوان شده است.
کارشناسان بر این باورند که تداوم این نشست ها و رسیدن به دیدگاههای مشترک، اکنون گروه ریک را به کانون توجه قدرت های بزرگ دنیا تبدیل کرده است که می تواند در سال های نه چندان دور به مثلث جدیدی از «قدرت» تبدیل شود.
این سه کشور مجموعا بیش از یک سوم جمعیت هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفری جهان را در خود جای داده است و از این منظر پیانسل قدرتمندی برای تحقق آرزوهای خود دارند.
تحرکات داعش، شرایط ویژه کشور افغانستان، تحولات خاورمیانه، موضوع هسته ای ایران، تحریم روسیه و بحران اوکراین از نکات مهمی است که وزیران امور خارجه سه کشور در آستانه برگزاری این نشست در پکن، باید به دیدگاه مشترکی برسند.
این نشست را شاید بتوان حامل پیامی برای قدرت های بزرگی چون آمریکا دانست که دوران یکه تازی های تک قطبی به پایان رسیده و ادامه این راه محکوم به نابودی است.
نشریه دیپلمات اخیرا در گزارشی نوشت: «یوگنی پریماکوف» وزیر امور خارجه روسیه در دهه ۹۰ میلادی پیشنهاد کرده بود که مثلث روسیه، چین، هندوستان برای مقابله با نظم تک قطبی آمریکا تشکیل شود. در حالی که ۱۰ سال پیش این طرح ممکن می نمود، چنین اتفاقی در عمل به دلیل منافع متفاوت سه کشور، رخ نداد.
اکنون روسیه بار دیگر می کوشد، با نزدیک شدن همزمان به چین و هندوستان، در مقابل رویکرد نگاه به شرق آمریکا، نوعی توازن ایجاد کند و به همین دلیل است که از مسکو، پکن و دهلی نو به عنوان لوکوموتیو گروه «بریکس» نام برده می شود و حضور آنان در گروه «ریک» نیز می تواند این سه کشور را پس از ۱۰ سال از تشکیل آن، به نیرویی مقتدر در جهان چند قطبی مبدل سازد.
این سه کشور همچنین می توانند به مرکز جدیدی در جنوب و شرق آسیا تبدیل شوند که آمریکا به دنبال محکم کردن جای پای خود در آن است.
از سوی دیگر، سیاست آمریکا در آسیا بر پایه مخالفت هندوستان با چین استوار است که اتفاقا هر دو کشور با شرکای اصلی واشنگتن چالش دارند.
به عنوان نمونه، روابط پاکستان با هند و چین با ژاپن بنا به دلایل تاریخی و سیاسی دچار تیرگی است و این کشورها هر از گاهی از الفاظ تند علیه یکدیگر استفاده می کنند و سیاست های یکدیگر را به باد انتقاد می گیرند.
با این حال، نشست روز دوشنبه «سرگئی لاورف»، «وانگ یی» و «سوشمار سواراج» در پکن می تواند پایه های همکاری سه کشور روسیه، چین و هندوستان را مستحکم تر کرده و دیدگاه های آنان را در خصوص ساختار نظام جدید جهانی و افزایش نقش کشورهای منطقه آسیا و اقیانوس آرام نزدیک تر نماید.
ضمن آنکه هر سه کشور می توانند دیدگاه «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین را مبنی بر تحکیم بیشتر این روابط که او در جریان سفر سپتامبر سال گذشته میلادی خود به هندوستان نسبت به تحقق آن تاکید بسیار داشت، جامه عمل بپوشانند.
گفته می شود، وزرای امور خارجه روسیه و هندوستان در خلال برگزاری نشست «ریک»، با «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین نیز گفت و گو خواهند کرد.
کشورهای عضو «ریک» علاوه بر عضویت در این گروه، در گروه های مهم دیگر چون بریکس شامل برزیل، روسیه، هندوستان، چین و آفریقای جنوبی و گروه ۲۰ عضویت دارند.