‘چنگیز چاندار’ کارشناس برجسته مسایل سیاسی ترکیه و روزنامه نگار سرشناس این کشور می گوید: ترکیه در جریان رخدادهای کوبانی نتوانست از چهره ‘متحد سرمشار داعش’ رهایی یابد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا از آنکارا، وی در مقاله ای در روزنامه «رادیکال» این مطلب را عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه رهایی کوبانی در بین کردها یک شادی بسیار بزرگ پدید آورد نوشت: کوبانی از لحاظ شکل بخشیدن به هویت ملی کردها اهمیت دارد چرا که نشانه های هویت ملی یا با پیروزیها و یا با تراژدیها شکل می گیرد.
چاندار نوشت: همانگونه که بمباران شیمیایی حلبچه در ۱۹۸۸ در اذهان کردها و انسانهایی که انسانیت خود را از دست نداده اند جای گرفته، کوبانی و رهایی کوبانی از دست داعش نیز در سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۴ در اذهان کردها جای گرفته است و حتی برخی کردها رهایی کوبانی را به رهایی استالینگراد از نیروهای نازی تشبیه کرده اند.
چاندار با اشاره به اینکه در نقطه مقابل کوبانی در داخل خاک ترکیه و در مناطق کردنشین این کشور نیز شور و شعف ناشی از رهایی کوبانی از نیروهای داعش حکمفرماست افزود: اردوغان از عقب رانده شدن نیروهای داعش از کوبانی خرسند نیست و با لحنی استهزایی می گوید ‘ داعش از کوبانی خارج شده و نیروهای کرد به رقص و پایکوبی مشغولند’ .
چاندار با اشاره به سخنان اردوغان در اوایل ماه اکتبر سال گذشته میلادی مبنی بر اینکه ‘کوبانی در آستانه سقوط قرار دارد’ نوشت: سخنان اردوغان در آن زمان موجب خشم و نفرت در مناطق کردنشین ترکیه شده بود و امروز نیز لحن استهزایی اردوغان موجب خشم کردها شده است.
چاندار با اشاره به اینکه اردوغان نیروهای کرد که در مقابل داعش در کوبانی مقاومت می کردند را تروریست خطاب می کرد نوشت: ‘برت مک گورک’ معاون وزیرخارجه آمریکا در امور عراق و ایران و در عین حال معاون نماینده اوباما در نیروهای ائتلاف علیه داعش بعد از آزادی کوبانی در صفحه توییتر خود از افرادی که در عقب راندن داعش در کوبانی نقش داشتند به عنوان ‘جنگجویان جسور’ نام برد.
چاندار با اشاره به اینکه کلمه ‘جنگجویان جسور’ به تنهایی عمق اختلاف بین ترکیه و آمریکا در مساله کوبانی را نشان می دهد به نارضایتی مسوولین ترکیه از بمباران مواضع داعش در کوبانی اشاره کرد و افزود: مسوولین ترکیه به کرات گفته اند که تمامی ساکنین کوبانی به ترکیه عزیمت کرده اند و نیروهای ائئلاف بیهوده آن منطقه را بمباران می کنند ولی مسوولین ترکیه این نکته که مردم کوبانی چرا خانه و کاشانه خود را ترک کرده و به ترکیه عزیمت کرده اند را توضیح نمی دادند.
چاندار افزود: در بمباران مواضع داعش در کوبانی بیش از دو هزار نفر از اعضای داعش کشته شده اند و نیروهای کرد نیز تلفات فراوانی دادند ولی مسوولین ترکیه به رغم تلفات نیروهای مبارزه کننده با داعش در این منطقه که در بین آنها اتباع ترکیه نیز وجود داشتند حتی یک پیام تسلیت در مورد مرگ آنها منتشر نکردند.
چاندار به نقل از خبرگزاری فرانسه نوشت: تنها کمک ترکیه به نیروهای ائتلاف در رها سازی کوبانی دادن اجازه گذر از خاک ترکیه به پیشمرگان کرد عراقی بود و ترکیه بجز این کمکی برای مبارزه با داعش در کوبانی در اختیار نیروهای ائتلاف قرار نداد.
چاندار افزود: اگر مسوولین ترکیه و در راس آنها اردوغان از رهایی کوبانی ابراز خرسندی بکنند و سلامی به مقاومت در کوبانی بفرستند مطمئنا بسیاری چیزها در ترکیه نیز از جمله در ارتباط با تلاش ترکیه برای حل مساله کرد در این کشور نیز حل خواهد شد.