وب سایت خبری تحلیلی ایلام پویا ششم بهمن در یادداشتی با عنوان ‘هدر رفت ثروت ملی در پالایشگاه گاز و پتروشیمی ایلام’ به قلم ‘مهدی کاکاخانی’ به بررسی گازهای مشتعل شده از پالایشگاه گاز ایلام و نبود برنامه ریزی برای استفاده بهینه از این گازها با توجه به ارزش افزوده آن پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: براساس برآوردهای کارشناسی صورت گرفته سالانه بیش از ۲۲۰ میلیون دلار سرمایه ملی در پالایشگاه گاز ایلام دود شده و به هوا می رود.
*** اپیزود اول: کمتر کسی است که از جاده های اطراف پالایشگاه گاز ایلام عبور کرده و شعله های فروزان این مجتمع بزرگ صنعتی را مشاهده نکرده باشد به طوری که در شب ها تا نقاط دور دست نیاز به استفاده از وسایل روشنایی نمی باشد.
به راستی رهگذران می دانند که ارزش سالیانه این زبانه های مهیب و رعد آسایی که بی مهابا چنگ به چهره آسمان آبی منطقه می زند، چقدر است؟!
این منهای آسیب های زیست محیطی و خسارت های وارده به ساکنان این مناطق که خود حدیث مفصلی است.
آیا عامه مردم اطلاع دارند که در صورت هدایت و برنامه ریزی برای مهار این نعمت خدادادی و انتقال آن به مجتمع های پتروشیمی از محل درآمدهای آن می توان هر سال به طور متوسط چندین کارخانه بزرگ با سرمایه گذاری های میلیاردی راه اندازی نمود و از برکت آنها هزاران جوان بیکار را بی منت مشغول به کار کرد.
جهت اطلاع لازم است بیان شود که براساس برآوردهای کارشناسی صورت گرفته سالانه بیش از ۲۲۰ میلیون دلار سرمایه ملی در پالایشگاه گاز ایلام دود می شود و به هوا می رود و هیچ کس هم از غصه، دلش درد نمی گیرد!
حال براساس یک حساب سرانگشتی اگر این رقم را بر اساس دلار ۳ هزار تومانی محاسبه گردد، رقمی بالغ بر ۶۶۰ میلیارد تومان است.
اگر این ارقام را در هشت سال که این مشعل ها همچنان فروزان بوده اند ضرب شود، ارقام قابل توجه و گیج کننده ای نمایان می شود که مغز هر انسان با وجدانی سوت می کشد.
**** اپیزود دوم: یکی از طرح های بزرگ و موثر در توسعه اقتصادی استان پتروشیمی ایلام می باشد که بخش انتهایی پروژه یعنی تولید محصول نهایی از طریق اتصال خط لوله اتیلن غرب به بهره برداری رسیده و بخش اولیه آن یعنی فاز اولفین در مراحل نصب و راه اندازی است.
نکته قابل توجه؛ طرح در حال حاضر دست و پنجه نرم کردن با مشکلات مالی و کمبود منابع برای سرعت بخشیدن به راه اندازی سریع آن است؛ این در حالی است که از دو سال قبل مبلغ ۲۲۰ میلیون یورو تسهیلات ارزی از محل صندوق توسعه ملی اختصاص یافته، اما بنا به دلایلی که بر ما پوشیده است تاکنون سهامداران شرکت موفق به گشایش این منابع نشده اند.
براساس اطلاعات منابع موثق فقط تا پایان بهمن ماه امسال فرصت گشایش این تسهیلات وجود دارد و در صورتی که این مهم اتفاق نیافتد بدون شک دوران بهره برداری پروژه اولفین پتروشیمی ایلام به سال های دورتری منتهی خواهد شد.
**** اپیزود سوم: اگر پتروشیمی ایلام بتواند به موقع فاز اولفین خود را به مرحله بهره برداری برساند، خواهد توانست سالیانه از هدر دهی مبلغ ۲۲۰ میلیون دلار جلوگیری نماید، زیرا موادی که هم اکنون در پالایشگاه گاز می سوزد، مواد اولیه مورد نیاز فاز نخست پتروشیمی است؛ بنابراین با بهره برداری از فاز اصلی مجتمع پتروشیمی ایلام علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم برای تعداد ۵۰۰ نفر نیروی کیفی و تحصیل کرده و همچنین جلوگیری از تخریب محیط زیست، ظرفیت تولید اولفین کشور نیز افزایش چشمگیری می یابد که به انباشت ثروت ملی و رونق اقتصادی استان و کشور کمک شایانی خواهد کرد.