با لغو تحریم های ایران، اکنون فرصت های بهتر و بزرگ تری برای گسترش روابط دو جانبه پاکستان با ایران فراهم شده؛ این در حالی است که عربستان به دقت نظاره گر اقدامات اسلام آباد در قبال گسترش همکاری با تهران است.
مرزنیوز به نقل از جماران، پاکستان از یک سو ایران را کشوری با پتانسیل های بالای انرژی و اقتصادی می داند و از سوی دیگر نگران این است که با نزدیک شدن بیش از حد به ایران، سعودی ها را به خشم آورد.
وبگاه آلمانی دویچه وله در گزارشی در آستانه سفر «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران به پاکستان نوشت: سفر روحانی به پاکستان در برهه حساسی رخ می دهد. این دو کشور همسایه می خواهند روابط اقتصادی خود را تقویت کنند، اما عربستان در این میان مانع بزرگی محسوب می شود.
حسن روحانی امروز وارد پاکستان می شود و این موضوع از اهمیت ویژه ای برخودار است. پاکستان از یک سو ایران را کشوری با پتانسیل های بالای انرژی و اقتصادی می داند و از سوی دیگر نگران این است که با نزدیک شدن بیش از حد به ایران، سعودی ها را به خشم آورد. بنابراین اسلام آباد تلاش دارد ایران و عربستان را به یکدیگر نزدیک کند؛ اما کارشناسان معتقدند این کار ممکن نیست.
کارشناسان معتقدند روحانی می خواهد روابط عادی با پاکستان به عنوان کشور همسایه داشته باشد.
«مایکل کاگلمن» کارشناس جنوب آسیا در مرکز «وودرو ویلسون» در شهر «واشنگتن» گفت: «با لغو تحریم های ایران، اکنون فرصت های بهتر و بزرگ تری برای گسترش روابط دو جانبه پاکستان با ایران فراهم شده است.»
توافق هسته ای ایران فرصتی برای کشورهای جنوب آسیا فراهم آورده تا روابط تجاری خود را با تهران احیاء کنند. اما شرایط رقابتی برای دسترسی به منابع منطقه سخت شده است.
«شاهد خاقان عباسی» وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان در ژوییه سال گذشته گفت که کار بر روی پروژه خط لوله گاز «ایران-پاکستان-هند» در پی توافق هسته ای ایران با قدرت های جهانی از سر گرفته خواهد شد. پاکستان که سال ها است با بحران انرژی دست و پنجه نرم می کند، قصد دارد با بودجه ارائه شده توسط چین بخش خود از این خط لوله را تکمیل کند.
به گفته عباسی، لغو تحریم های ایران موانع بر سر این پروژه را رفع کرده و امکان تکمیل خط لوله با قابلیت واردات سالانه ۲.۵ میلیارد دلار گاز از ایران را مهیا کرده است.
عباسی پس از امضای برجام در ۱۴ ژوییه به رادیو پاکستان گفت: «پاکستان تلاش داشت با واردات گاز از ایران بر بحران انرژی خود فائق آید ولی تحریم های ایران کار بر روی این پروژه را مختل کرده بود.»
این در حالی است که هنوز مشخص نیست که آیا هند هنوز هم بخشی از این پروژه خواهد بود یا خیر. توافق ایران فرصت های جدیدی را برای دهلی نو فرهم آورده تا در معامله با ایران و افغانستان از پاکستان پیشی گرفته و نفوذ اقتصادی خود را در آسیای مرکزی توسعه دهد.
در عین حال، عربستان به دقت به تعاملات تهران و اسلام آباد می نگرد. روابط بین ریاض و اسلام آباد سال گذشته زمانی تنش آلود شد که اسلام آباد رسما برای پیوستن به ائتلاف عربستان در یمن که با ادعای ضربه زدن به حوثی های مورد حمایت ایران آغاز شد، دست رد به سینه مقامات سعودی زد. پاکستان اعلام کرد که تمایلی به حضور در رقابت های منطقه ای ایران – عربستان را ندارد.
کاگلمن به دویچه وله گفت: «ایران و پاکستان می خواهند روابط خود را به ورای همکاری های فرهنگی و اقتصادی توسعه دهند. این بدان دلیل است که پاکستان از فشارهای عربستان برای پیوستن به ائتلاف ضد داعش ناخشنود است. من نمی خواهم بگویم روابط پاکستان – عربستان بحرانی است اما تحت فشارهایی است.»
لینک خبر: https://marznews.com/?p=97229