حکومت مرکزی عراق سرانجام هفته گذشته مرز سیرانبند در بانه را به رسمیت شناخت که با این اقدام بارقه امید و توسعه در دل مردم این شهرستان جرقه زد ،توسعه ای که چراغ اول آن را دولت تدبیر و امید با تصویب ایجاد منطقه ویژه اقتصادی روشن کرده بود.
به گزارش مرزنیوز و به نقل از ایرنا؛ مدیرکل برنامه ریزی مرزهای عراق اعلام کرد که دولت مرکزی مرز سیرانبند بانه، اقلیم کردستان را به رسمیت شناخته و با تبدیل شدن آن به مرز رسمی برای مبادلات بازرگانی و تردد مسافری موافقت کرده است.
بیش از ۲۵ هکتار زمین به دستگاه های ذیربط برای رسمی شدن مرز سیرانبند بانه اختصاص یافته و از این مرز به عنوان چهارمین دروازه رسمی بین ایران و منطقه اقلیم کردستان عراق نام برده است.
پیش از این دولت مرکزی عراق به بهانه های گوناگون از جمله فراهم نبودن شرایط و زیرساخت ها لازم در مرز سیرانبند برای تردد مسافر از به رسمیت شناختن این مرز اجتناب می کرد.
در زمان حاضر در مرز سیرانبند بانه صادرات کالا انجام شده و روزانه بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کامیون حامل کالا به اقلیم کردستان عراق صادر می شود.
شیشه، آهن، مصنوعات پلاستیکی، میوه و سبزیجات، مصالح ساختمانی و پوکه از جمله کالاهایی است که از مرز سیرانبند به اقلیم کردستان عراق صادر می شود.
بطور قطع مسافری شدن این مرز و انجام واردات کالا از عراق به ایران، تاثیر زیادی در گسترش روابط اقتصادی با اقلیم کردستان عراق و خدمت رسانی مطلوب به بازرگانان و تجار دارد.
از آنجا که امکان تردد مسافر از مرز سیرانبند وجود نداشت، با رسمی شدن این مرز، مردم بانه به سهولت می توانند با مردم ساکن در اقلیم کردستان مراوده فرهنگی و خویشاوندی داشته باشند و دیگر نیازی به تردد از مرز «باشماق» و طی کردن مسیری طولانی نیست.
اما موضوعی که رسمی شدن این مرز را به کام بانه ای ها شیرین تر می کند، آغاز بکار منطقه ویژه اقتصادی در این شهرستان است که می تواند توسعه این منطقه را سرعت بیشتری ببخشد.
به رسمیت شناختن مرز سیرانبند، انگیزه سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در منطقه ویژه اقتصادی بانه را بیشتر کرده و موجب رونق و شکوفایی اقتصادی این شهرستان و در نهایت استان کردستان می شود.
سرمایه گذاران منطقه ویژه اقتصادی از این طریق می توانند اقدام به صادرات تولیدات خود کرده و کالا و مواد اولیه مورد نیاز را نیز به راحتی از مرز سیرانبند وارد و نیازهایشان را تامین کنند.
البته دولت نیز قول داده سرمایه گذارانی که در این منطقه حضور یابند و در بخش های مختلف سرمایه گذاری کنند از تسهیلات مناطق محروم مرزی و تبصره ۱۸ برخوردار شوند که این مهم نیز موجب ترغیب هر چه بیشتر سرمایه گذاران خواهد شد.
مصوبه ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بانه در سال ۸۹ در دولت دهم تصویب شد و عملیات اجرایی آن در سال ۹۶ با اعتبار ۳۶۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و شرکت شهرک های استان کردستان آغاز شد که در سه فاز اجرایی می شود که مرحله نخست آن قرار است امسال به بهره برداری برسد.
منطقه ویژه اقتصادی بانه همزمان با منطقه ویژه اقتصادی مریوان در سال ۸۷ در دولت به تصویب رسید که با پیگیرهای انجام شده در سال ۹۲ ایجاد آن نهایی شد.
این منطقه به مساحت ۸۵ هکتار و در ۱۵ کیلومتری غرب بانه و پنج کیلومتری مرز سیرانبند در نزدیکی مرز ایران و عراق واقع شده است.
ذکر این نکته ضروری است که دولت باید با حمایت از بخش خصوصی نسبت به ساماندهی بازارچه سیرانبند و ایجاد زیرساخت های لازم برای تردد مسافر و صادرات کالا و همچنین مراکز اقامتی، احداث جایگاه سوخت، هتل و رستوران در این مرز اقدام کند.
شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری شمال غرب سنندج مرکز استان کردستان قرار دارد.