دولت باغچه لی رهبر حزب حرکت ملی گفت: رفتار دونالد ترامپ علیه ترکیه به عنوان متحد این کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) شرم آور است.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:باغچه لی در مصاحبه با خبرنگاران به موضوع تنش اخیر در روابط آنکارا و واشنگتن پرداخت و اظهار کرد: فردی امروز بر صندلی ریاست جمهوری آمریکا تکیه زده است که شخصیتی رسوا و تهاجمی دارد و رفتارهایی نامناسب و بسیار شرم آوری را علیه متحد خود انجام می دهد که البته ما نیز ساکت نبوده و واکنش های لازم را در پاسخ به این اقدامات غیر معقول انجام می دهیم.
وی بیان کرد: آنکارا همیشه مراقب روابط خود با واشنگتن است اما چنین نگرشی را در ماه های اخیر به ویژه در هفته های اخیر از سوی طرف مقابل نمی بینیم چرا که دیدگاه حاکم بر رییس جمهوری آمریکا، کسب منافع با هر روشی حتی به قیمت ایجاد هرج و مرج در کشورهای دوست و متحد است.
وی افزود: امروز در معرض تهدیداتی هستیم که ثبات و امنیت ملی ترکیه را هدف قرار داده است که به واقع می توان از آن به عنوان کودتای امنیتی ـ اقتصادی نام برد.
وی هدف تهدید و تحریم ترامپ علیه ترکیه را چیزی جز به زانو در آوردن دولت ندانست و تاکید کرد: واشنگتن روابط استراتژیک خود با آنکارا را فدای یک کشیش کرد و دولت و ملت ترکیه نیز با دیدن این رفتار آنها، با قاطعیت می گویند که تلاش های ترامپ بیهوده است و تا زمانی که فتح الله گولن از آمریکا استرداد نشود، خبری از آزادی کشیش برونسون نخواهد بود.
آندرو برونسون کشیش آمریکایی در حال طی کردن دوران بازداشت موقت خود بود ولی دادگاه شهر ازمیر ترکیه دو هفته پیش با توجه به وضعیت جسمانی، حکم زندان وی را به حبس خانگی تبدیل کرد.
در پی تبدیل حکم بازداشت موقت در زندان به حبس خانگی این کشیش، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در پیامی توئیتری تهدید کرد که به دلیل بازداشت طولانی مدت این کشیش، ترکیه را هدف تحریم های سنگین قرار می دهد.
واشنگتن به علت آزاد نشدن کشیش آمریکایی بازداشت شده در ترکیه، عبدالحمید گل وزیر دادگستری و سلیمان سویلو وزیر کشور ترکیه را که نقش محوری در بازداشت و محاکمه این کشیش داشتند، تحریم کرد و دولت آنکارا نیز به طور متقابل وزرای کشور و دادگستری آمریکا را تحت تحریم قرار داد.
رایزنی و مذاکره مقامات ترکیه و آمریکا برای حل اختلاف به وجود آمده در پی زندانی شدن این کیشش آمریکایی و اقدام متقابل دو کشور در تحریم وزرای کشور و دادگستری همدیگر ادامه یافت ولی با رد درخواست آمریکا برای آزادی وی از سوی دادگاه ترکیه، رییس جمهوری آمریکا تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم از ترکیه را دو برابر کرده و بر شدت تنش ها افزود.
روز گذشته جفری هونیر کاردار سفارت آمریکا در آنکارا با این کشیش در محل زندان خانگی وی دیدار ملاقات کرده و خواستار آزادی وی شده بود.
امروز برای دومین بار، دادگاه رسیدگی کننده به پرونده این کشیش، درخواست آزادی وی را رد کرد ولی طبق قانون، رسیدگی به پرونده وی به شعبه سوم دادگاه جرائم سنگین ازمیر سپرده می شود.
آندرو برونسون کشیش آمریکایی در شهر ازمیر ترکیه تحت محاکمه بوده، به اتهام همکاری با کودتاگران ترکیه، همدستی با گروه های تروریستی، همکاری با گروه گولن و پ.ک.ک و نیز جاسوسی به نفع آمریکا به ۳۵ سال زندان محکوم شده و از نهم دسامبر ۲۰۱۶ (۱۹ آذرماه ۱۳۹۵) در بازداشت موقت به سر می برد.
برونسون در حال طی دوران بازداشت موقت خود بود ولی دادگاه ازمیر دو هفته پیش با توجه به وضعیت جسمانی، حکم زندان وی را به حبس خانگی تبدیل کرد.
جلسه بعدی دادگاه برونسون ۵۰ ساله اهل کارولینای شمالی که از دو دهه پیش در ترکیه زندگی می کند، قرار است ۱۲ اکتبر سال جاری(۲۰ مهر ماه ۹۷) برگزار شود و ممکن است به تحمل حداکثر ۳۵ سال زندان محکوم شود.
دولت آمریکا در یک سال و نیم سال گذشته همواره خواهان آزادی این کشیش بوده و محاکمه وی در این مدت جزو اختلافات آنکارا و واشینگتن بوده است.
مقامات واشینگتن معتقدند که این کشیش به علت خودداری آمریکا از استرداد فتح الله گولن متهم کودتای دو سال پیش، گرو گرفته و با هدف فشار بر دولت آمریکا زندانی شده است ادعایی که مقامات آنکارا آن را رد کرده و پرونده ان را یک پرونده حقوقی عادی و قضایی اعلام می کنند.