فرمانده مرزبانی ناجا گفت: معتقدیم اگر سامانههای لازم از جمله پهپاد، هلیشات، سیستمهای الکترونیکی و اپتیکی و سنسورهای پیشرفته در مرزها داشته باشیم، اشراف حداکثری پیدا میکنیم و در این صورت قطعاً تعداد سربازان و شهدای مرزبانی کاهش مییابد.
به گزارش مرزنیوز و به نقل از تسنیم؛ حراست از بیش از هشت هزار و ۷۰۰ کیلومتر از مرزهای خاکی و آبی کشور برعهده “مرزبانی نیروی انتظامی” است و همواره شاهد انواع تهدیداتی هستیم که مرزهای کشور ما را تحتالشعاع قرار میدهد.
فرماندهی مرزبانی نیروی انتظامی نیز یکی از رستههای پلیس است که کنترل مرزهای زمینی و دریایی کشور، حفظ و نگهداری میلهای مرزی و سازماندهی امور مرزنشینان کشور را در اختیار دارد و هماکنون سردار احمد علی گودرزی؛ فرمانده مرزبانی کل کشور است. سردار گودرزی در خرداد ماه ۹۹ بنا به پیشنهاد سردار حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی و موافقت و تایید مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، بهعنوان فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی منصوب شد؛ وی همزمان با نخستین روز از هفته نیروی انتظامی با حضور در خبرگزاری تسنیم از نزدیک در جریان روند تولید و انتشار اخبار در این خبرگزاری قرار گرفت و به گفتوگو با خبرنگاران این خبرگزاری نشست. اقدامات صورت گرفته توسط مرزبانی در نیمه نخست سال جاری، اهمیت انسداد مرزها، هوشمندسازی مرزبانی و لزوم اختصاص اعتبار ویژه به مرزبانی نیروی انتظامی از جمله مباحثی بود که در این گفتوگو مطرح شد.
در ادامه بخش نخست گفتوگو با فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تقدیم مخاطبان ارجمند تسنیم شده است.
تسنیم: مرزبانان با توجه به نوع فعالیتشان، باید ارتباط گسترده با مرزنشینان داشته باشند و این تعامل گسترده و دوسویه بین مرزبانی و مرزنشینان، منجر به استحکام بیشتر مرزها میشود؛ چه اقدامات ویژهای توسط مرزبانی جمهوری اسلامی ایران برای ارتیاط هر چه بیشتر با مرزنشیان صورت میگیرد؟
مرزبانی جایگاه بینالمللی دارد و اخبار مثبت و منفی آن به سرعت در جوامع بینالمللی انعکاس پیدا میکنند، جمهوری اسلامی ایران بعد از روسیه و چین، بیشترین همسایگی را با دیگر کشورها (با ۱۵ کشور) دارد و هشت هزار و ۷۵۵ کیلومتر مرز داریم که چهار هزار و ۱۳۷ کیلومتر آن زمینی، هزار و ۹۱۸ کیلومتر آن رودخانهای و دو هزار و ۷۰۰ کیلومتر آن دریایی است. ایران در پر اهمیتترین مناطق خاورمیانه و غرب آسیا واقع شده لذا بنابر قانون وظیفه ذاتی استیفای حقوق مرزنشینان و دولت جمهوری اسلامی ایران برعهده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است و در چند سال اخیر تعاملات مرزی خیلی خوبی را با کشورهای همسایه داشتیم.
کشورهای همسایه جلسات متعددی با مرزبانان ما دارند و اشکالات مرزی در این جلسات در سطوح مختلف به بحث و تبادل نظر میگذرد و مرتفع میشود، در این چند سال نسبت به گذشته، فعالیت دیپلماسی و معاهدات مرزی ما به طور گستردهای افزایش پیدا کرده است. مرزنشینان، مرزیاران افتخاری و پشتیبان مرزبانان ما هستند، در این رابطه در فرماندهی مرزبانی نیروی انتظامی، اصل بر امنیت پایدار کیان کشورمان است لذا مرزبانان با مرزنشینان عزیز هماهنگی بسیار خوبی دارند و به صورت تعریف شده و بسیار مستحکم اقدامات خود را انجام میدهند، ما نیز با بهرهگیری از کارشناسان مجرب مخصوصاً معاونت اجتماعی مرزبانی، مشارکتمان را با مرزنشینان افزایش دادیم و آموزشهای همگانی به مرزنشینان را در طول سال ارائه میدهیم. مرزنشینان سرمایههای اصلی ما در مرز هستند؛ در مواقع بحران نیز ما به کمک آنها میشتابیم، به طور مثال در دو سال اخیر، با توجه به مشکلات معیشتی به وجود آمده، همکاران بنده در اجرای فرمان معظم کل قوا مبنی بر مواسات و همدلی، در بحث کمک و یاری به هموطنان، در حاشیه مرزها اقدامات خود را انجام دادند همچنین طرحهای مواسات و همدلی به طور هفتگی یا ماهیانه انجام میشود. به طور مثال مرزبانان در زمان زلزله در “قطور” آذربایجان غربی، به کمک افراد سالخورده شتافته و به طور خودجوش حتی به ساخت و ساز منازل آنها کمک کردند، ما خدمات پزشکی، ویزیت و دندانپزشکی سیار را به صورت رایگان برای ساکنان مناطق مرزی انجام میدهیم و این اقدامات با عشق و علاقه صورت میگیرد.
تسنیم: با توجه به اهمیت موضوع هوشمندسازی در نیروی انتظامی و در اولویت قرار گرفتن این موضوع، چه اقداماتی برای هوشمندسازی مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است؟
نیروهای مرزبانی، سربازان گوش به فرمان ولایت هستند؛ مقام معظم رهبری اخیراً فرمودند که مردم از نیروهای انتظامی میخواهند که هم مقتدر و هم مهربان باشند، هماهنگونه که مولا امیرالمؤمنین فرمودند که کارگذار اسلامی باید راسخالقول، راسخالعمل، شجاع، متدین باشد، وفای به عهد داشته و در حین نرمی، صلابت داشته باشد. به همین دلیل، به ویژه از یک سال اخیر، فرمانده نیروی انتظامی اجرای طرح هوشمندسازی را در دستور کار قرار دادند که خوشبختانه پیشرفتهای خوبی در این رابطه داشتیم البته در این زمینه اعتبارات لازم نیاز است که ما بر اساس هوشمندسازی، در نقاط لازم، انسداد مرزی را انجام دهیم و مرزها را مستحکم کنیم همانگونه که در بسیاری از کشورهای دنیا همینگونه است.
متأسفانه بعضاً کشورهایی در همسایگی ما قرار دارند که مرزهای آنها را نیز باید مراقب، حفاظت و امنیت آنها را برقرار کنیم یعنی مرزهای مذکور را به صورت یکطرفه اداره میکنیم لذا امیدواریم این کشورها نیز هر چه زودتر سر و سامان گرفته و بتوانند امنیت مرزهای کشور خودشان را برقرار کنند، مرز به مثابه ناموس و حریم یک کشور است، حریم جایگاه خاصی دارد و نباید هر کسی به خودش اجازه ورود به مرزهای یک کشور را بدهد. شعار “مرزبان هوشمند، حافظ حریم و مرزهای کشور” نیازمند ساز وکاری است که به لطف خدا در حال فراهم شدن است، ایجاد سیستمهای الکترونیکی، پهپادی، اُپتیکی، دیوارهای مغناطیسی در پاسگاههای حساس همه و همه دست به هم میدهند که بحث هوشمندسازی را بیش از گذشته مدنظر قرار دهیم و باورهایمان را بر اساس راهبردها انجام دهیم. انتظار نداریم که یک شبه تمام مرزها انسداد پیدا کند اما از مجموعه شما میخواهیم این مطالبهگری مرزبانی را بازتاب دهد، از دولت محترم نیز میخواهیم در حد وسع و توان خود به مرزبانی کمک کند البته دستگاههای مورد استفاده در مرزها به دست جوانان غیور کشور ما ساخته شدهاند و کاملاً بومی هستند.
تسنیم: مسئله انسداد مرزها، یک موضوع ملی است و نیاز به اعتبارات ملی هم دارد؛ آیا تا به امروز مساعدت بخشهای دولتی یا سازمان برنامه و بودجه در بحث انسداد مرزها و هوشمندسازی کافی بوده است و چه توقعی در این زمینه از دولت آقای رئیسی دارید؟
البته از رئیس جمهور و مجلس محترم انتظار میرود که در حوزههای امنیتی از نظر حمایت مادی و معنوی توجه بیشتری به مرزبانی داشته باشند، ما دو سال کار مطالعاتی با مرکز پژوهشهای مجلس انجام دادیم، نیازمندیهای مرزهای ما در پژوهشگاه مجلس وجود دارد، عزیزان از مجلس بازدید ۳۵ رزوه از مرزها داشتند و کاملاً کارشناسی شده که در چه مرزی چه انسدادی باید انجام شود اما نیازمند اعتبارات است.
از سال ۸۴ پس از اتفاقات روی داده در جنوب شرق کشور مبنی بر ظهور گروههای معاند که کشورهای مستکبر عالم آنها را همراهی میکردند، اقداماتی در مرزها صورت گرفته اما کفایت نمیکند، ما به دنبال سرعتبخشی به حرکتمان هستیم، قسمتی از کار مربوط به خودمان اما قسمتی از کار اعتباری و ریالی است، باید اعتبارات مدنظر بیشتری برای برای مرزبانی در هر سال، نسبت به سایر بخشها اختصاص پیدا کند. به طور مثال در سال گذشته حدود ۳۳ درصد از اعتبارات ما محقق شد که کفایت نمیکند، از دولت محترم میخواهیم توجه به مرزها داشته باشد، اگر امنیت پایدار در مرزها ایجاد شود، در حوزههایی مانند مقابله با قاچاق، مواد مخدر و اشرار اقدامات ویژهتری انجام خواهد شد و به نظر من باید به سمت فناوری پیش بریم.
تسنیم: دائماً از مرزبانی هوشمند و تجهیزات به روز سخن به میان میآید اما عموم مردم ذهنیت روشنی در این رابطه ندارند؛ در صورت هوشمند شدن مرزبانی، چه اتفاقاتی در مرزها روی میدهد؟ آیا هوشمندسازی میتواند تأثیری در کاهش تعداد شهدای مرزبانی داشته باشد که اکنون به دلیل کمبود امکانات به فیض شهادت نائل میآیند؟
معتقدیم اگر سامانههای لازم را در مرزبانی ایجاد کنیم، پهپاد، هلیشات، سیستمهای الکترونیکی و اپتیکی و سنسورهای پیشرفته در مرزها داشته باشیم، اشراف حداکثری پیدا میکنیم و در این صورت قطعاً تعداد سربازان مورد نیاز در مرزها کاهش پیدا میکند و شاهد کاهش تعداد شهدای مرزبانی نیز خواهیم بود البته در این چند سال حمایتهایی انجام شده اما اگر بخواهیم اشراف حداکثری داشته باشیم، باید از سامانههایی استفاده کنیم که موجب کاهش اتکا به نیروی انسانی میشود.
گفتوگو از: محمدحسین رادمنش
فرمانده مرزبانی ناجا:لزوم تخصیص اعتبار ویژه توسط دولت برای انسداد مرزها