نشست «بررسی وضعیت صنایع تبدیلی و غذایی استان گیلان» نهم دی ماه در راستای سلسله نشست های مرکز خدمات سرمایه گذاری خارجی برگزار شد.
مرزنیوز به نقل از روابط عمومی اداره کل امور اقتصادی و دارائی گیلان، دراین نشست، معاون صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان به تشریح برنامه ها و اقدامات در حوزه این صنعت در استان پرداخت و پروژه های پیش رو برای توجه و توسعه بیشتر صنایع تبدیلی و غذایی در گیلان را تببین کرد.
قاسم جوادزاده مقتدر با ارائه تعریفی از صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی گفت: صنایع تبدیلی و تکمیلی به صنایعی اطلاق می شود که به فرآوری و عمل آوری مواد نباتی و حیوانی اعم از زراعی، باغی، شیلاتی، دام طیور و جنگل و مرتع می پردازد به طوری که فرآوری در برگیرنده تغییرات فیزیکی، شیمیایی، نگهداری، بسته بندی و توزیع است.
وی با بیان اینکه بیش از ۸۵ درصد مساحت استان گیلان در حوزه کشاورزی مدیریت و برنامه ریزی می شود افزود: برای توسعه هر صنعتی در گیلان لاجرم باید به سمت کشاورزی رفت.
معاون صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با تاکید بر اینکه باید محصولات کشاورزی برای توسعه صنایع تبدیلی در گیلان تولید کرد گفت: برای توسعه کشاورزی و صنایع تبدیلی در گیلان، سازمان جهاد کشاورزی به دنبال ایجاد خوشه های صنعتی و زنجیره تولید است.
جوادزاده مقتدر سپس به اولویت های سازمان جهاد کشاورزی پرداخت و در این باره اظهار کرد: از ابتدای امسال، ایجاد صنعت بسته بندی، ایجاد سردخانه و تولید برنج و تبدیل از شالیکوبی ها به صنایع مربوط به آن از اولویت های سازمان جهاد کشاورزی گیلان است.
وی نیاز به ورود سرمایه گذاران برای سه حوزه فوق را از اولویت های سرمایه گذاری سازمان جهاد کشاورزی عنوان کرد و افزود: گیلان در حوزه نوسازی و اصلاح کارخانجات در سطح کشور از رتبه نخست برخوردار است اما همچنان به ورود سرمایه گذاران در حوزه های مختلف از جمله حوزه بسته بندی، صنایع تبدیلی در حوزه فرآوری ضایعات برنج و فرآوری محصولات بومی نیاز داریم.
معاون صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان تاکید کرد: باید به دنبال ایجاد ارزش افزوده برای محصولات کشاورزی استان باشیم و این مهم با توجه و تمرکز بر روی صنایع تبدبلی محقق می شود.
وی در ادامه به جایگاه گیلان در سطح کشور از لحاظ سهم تولید محصولات کشاورزی و توسعه صنایع تبدیلی پرداخت و گفت: در برنامه ششم توسعه، گیلان باید بتواند سطح فرآوری محصولات خود را به ۳۷۹ هزارتن در سال برساند.
در بخش پرسش و پاسخ این نشست، مدیرکل امور اقتصادی و دارائی با اشاره به آمار مطرح شده در حوزه کشاورزی استان گفت: طبق آمار، هم اکنون بیش از ۵۰ درصد سهم ارزش افزوده و همینطور اشتغالزایی استان در حوزه کشاورزی از سایز استان ها پایین تر است و این بدین معناست که بهره وری حوزه کشاورزی در استان پایین است.
منصور مولائی پور این سوال را مطرح کرد که دلیل پائین بودن بهره وری در حوزه کشاورزی در استان چیست؟
در پاسخ به وی، جوادزاده مقتدر گفت: بهره وری نیروی انسانی در همه حوزه ها از جمله کشاورزی پایین است اما در عین حال گیلان توانسته با مزیت های کشاورزی خود، سهم قابل توجهی در حوزه اشتغالزایی صنایع کوچک به خود اختصاص دهد.
وی تصریح کرد: با اینهمه باید بپذیریم که علاوه بر این، اصلاح و نوسازی کارخانجات کوچک استان در حوزه کشاورزی زمانبر است به طوری که هم اکنون از ۶۹۱ واحد کشاورزی، توانسته ایم ۳۷۰ واحد را نوسازی کنیم و همین امر در ارتقای اشتغالزایی و ارزش افزوده تاثیر بسزایی دارد.
معاون اقتصادی اداره کل امور اقتصادی و دارائی نیز در این بخش با مطرح کردن این موضوع که رویکرد صنایع تبدیلی استان نباید صرفا منوط به محصولات تولید شده در استان باشد گفت: باید زمین های زراعی استان را به سمت پایگاه های صادرات محور سوق دهیم تا بتوانیم ارزش افزوده لازم را در حوزه کشاورزی ایجاد کنیم.
معاون سازمان جهاد کشاورزی با تائید این سخنان اظهار کرد: هم اکنون در حوزه بهره برداری از ضایعات محصول برنج، فعالیت های قابل قبولی در سطح استان در حال انجام است اما کافی نیست که مطمئنا نیازمند سرمایه گذاری بزرگتر و بیشتری است.
رضائی عضو انجمن تسهیلگری سرمایه گذاری استان نیز در این بخش با اشاره به فاصله بین دانشگاه و فعالان کشاورزی بر ارتقای تعامل بین این دو حوزه تاکید و بیان کرد: باید راهکاری برای بهبود این تعامل اندیشید.
جوادزاده با تائید این سخنان گفت: متاسفانه این فاصله وجود دارد و به دنبال این مهم هستیم که حضور دانشگاه در حوزه اجرائی کشاورزی استان را پررنگ تر کنیم.
ایجاد ارزش افزوده برای محصولات کشاورزی گیلان با تمرکز بر روی صنایع تبدیلی محقق می شود