شهرستان مرزی قصرشیرین با داشتن منابع غنی آب و خاک در غرب کرمانشاه و غربی ترین نوار مرزی ایران، ظرفیت های بزرگی برای ایجاد باغداری مدرن به منظور ایجاد اشتغال مرزنشینان، بهبود وضع معیشت آن ها و افزایش درآمد ملی دارد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا:توسعه باغ مدرن علاوه بر درآمدزایی ، ایجاد اشتغال پایدار و توسعه و بهبود وضعیت اقتصادی، می تواند رونق تولید داخلی را نیز به دنبال داشته باشد و این موضوع چندی است که مورد توجه سرمایه گذاران بخش خصوصی و دولتی در قصرشیرین قرار گرفته است.
وجود ۱۸۶ کیلومتر مرز ایران با عراق در قصرشیرین ، اجرای طرح منطقه ویژه اقتصادی و تصویب نهایی منطقه آزاد تجاری توسط نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در کنار ایجاد و توسعه باغداری مدرن، باعث تحول و شکوفایی این منطقه مرزی شود.
باغبانی یکی از زیربخشهای کشاورزی و مزایای بسیار خوبی دارد که علاوه بر رشد اقتصادی کشور ، ایجاد عدالت اجتماعی و توزیع درآمد ، راهی برای جلوگیری از مهاجرت مرزنشینان به دیگر مناطق و امنیت پایدار در نوار مرزی است.
شهرستان قصرشیرین با اجرای طرح سامانه گرمسیری و برخورداری از منابع آبی موجود از جمله سدها ، ظرفیت بالایی برای توسعه بخش کشاورزی و باغی دارد.
سامانه گرمسیری از طرح های کلان در حوزه منابع آبی کشور است که می تواند آب مورد نیاز بخش عظیمی از زمین های دیم را تامین کند که با اجرای آن بیش از ۱۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی دیم استان های ایلام و کرمانشاه زیرپوشش قرار می گیرد.
با اجرای طرح سامانه گرمسیری، ۵۰ هزار هکتار از زمین های دیم شهرستان های سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین آبی می شود که این خود ظرفیت بسیار بزرگی برای توسعه بخش کشاورزی در منطقه غرب کشور محسوب می شود.
قصرشیرین با داشتن اراضی ملی زیاد، ظرفیت و پتانسیل ایجاد باغ مدرن را دارد که یک نمونه موفق آن می توان به باغ چهار هزار هکتار مجتمع کشت و صنعت بیستون پارس اشاره کرد که باعث تحول شگرف در بخش کشاورزی این شهرستان مرزی شده است.
هم اکنون قصرشیرین ۳۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد و محصولات باغی این شهرستان در کشور نمونه است که بخش زیادی از آن نیز قابلیت صادرات دارد.
محصولات تولیدی لیموشیرین، خرما و انگور قصرشیرین به عنوان نوبرانه در کشور سرآمد است که علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار در این منطقه مرزی ، درآمد بسیار خوبی را نیز برای باغداران به همراه دارد.
** قصرشیرین ظرفیت های مطلوبی برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و باغی دارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری کرمانشاه گفت: این استان و به ویژه شهرستان مرزی قصرشیرین ، توانمندی بسیار مطلوبی برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی دارد.
رضا رحیمی که در راس هیاتی متشکل از سرمایه گذاران بخش خصوصی به قصرشیرین سفر کرده بود، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: وجود ۲ مرز رسمی خسروی و پرویزخان برای صادرات محصولات کشاورزی و باغی ، باغ چهار هزار هکتاری مدرن ، منابع آب و خاک برای ایجاد نهالستان و سدها از ظرفیت های قصرشیرین هستند.
وی اطهارداشت: بهره گیری مطلوب از ظرفیت های موجود و جذب سرمایه گذار ، باعث ایجاد تحول شگرف در بخش کشاورزی استان کرمانشاه و به ویژه شهرستان مرزی قصرشیرین خواهد شد و این مهم اکنون در دستور کار مسئولان است.
** باغ چهار هزار هکتاری ، الگویی موفق در قصرشیرین
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت بیستون پارس گفت: مجموعه باغ چهار هزار هکتاری قصرشیرین با سطح خالص سه هزار هکتار باغ از سوی این شرکت وابسته به بنیاد مستضعفان برای کاشت انواع درختان میوه های گرمسیری مانند خرما ، انگور و مرکبات با هدف تولید محصولات گرمسیری در این شهرستان در دست اقدام است.
غلامحسین صفایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، اظهار داشت: در مجموع در مرحله های نخست و دوم این مجتمع ، یکهزار و ۵۰۰ هکتار باغ است که تاکنون یک هزار و ۲۱۵ هکتار آن شامل ۱۹۰ هکتار انگور ، ۳۲۵ هکتار خرما ، ۲۰۰ هکتار مرکبات در سه سال گذشته کشت شده و ۲۵۰ هکتار از مرحله دوم نیز نیز در دست احداث است.
وی بیان کرد: برای ایجاد این مجتمع در مجموع یکهزار و ۸۴۶ میلیارد ریال سرمایه گذاری صورت گرفته است که این طرح بزرگ با میانگین پیشرفت فیزیکی ۸۸ درصد ، از جمله طرح های موفق باغداری مدرن در قصرشیرین است.
** احداث تنها نهالستان گرمسیری و نیمه گرمسیری استان کرمانشاه در قصرشیرین
مدیرعامل شرکت بیستون پارس گفت: تنها نهالستان گرمسیری و نیمه گرمسیری استان کرمانشاه در این مجتمع ایجاد شده است که مجوز آن از موسسه تحقیقات بذر و نهال کشور دریافت شده است.
صفایی افزود: این نهالستان با هدف تولید انواع مرکبات و انگور در ارقام تجاری و سازگار با اقلیم منطقه با ظرفیت تولید ۱۰۰ هزار اصله نهال مرکبات و ۱۰۰ هزار اصله نهال انگور در مساحت سه هکتار خزانه زمینی و یک و نیم هکتار خزانه انتظار سقف ایجاد شده است که موجودی فعلی آن ۴۵ هزار اصله نهال انگور، ۶ هزار اصله نهال خرما و ۱۰۰ هزار اصله نهال مرکبات است.
** تامین آب مورد نیاز باغ ها با ایجاد سد مخزنی بیستون پارس
وی ادامه داد: هم اکنون آب مورد نیاز باغ ها با ایجاد و ساخت سد مخزنی ۲۵ میلیون متر مکعبی بیستون پارس تامین می شود که ۹۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و شبکه های انتقال آب این سد در پایاب آن برای آبیاری باغات به میزان زیادی احداث شده است.
** پرورش ماهی خاویاری در قفس
صفایی گفت: هم اکنون در این مجتمع ، طرح پرورش ماهی خاویاری در قفس در بدنه سد در دست اجراست که تاکنون چهار قفس به حجم کلی ۵۰۰ متر مکعب در آن ایجاد شده است.
وی افزود: سه هزار و ۶۰۰ قطعه ماهی ۱۰۰ گرمی خاویاری (سیبری و قرد برون) در آذر ۹۶ در این سد رها سازی شده که اکنون وزن این بچه ماهی به ۵۰۰ گرم رسیده است.
وی از قابلیت های این مجتمع را وجود آب کافی ، اراضی یکپارچه در سطح سه هزار هکتار ، امکان تولید خارج از فصل و تولید محصولات شیلاتی و کشت ۲ محصول در یک سال زراعی بیان کرد.
مدیر عامل شرکت کشت و صنعت بیستون پارس گفت: راه اندازی یک هزار هکتار کشت محصولات زراعی زودبازده در مرحله سوم ، ایجاد و ساخت ۵۰ هکتار گلخانه نیمه مدرن ، تولید محصولات شیلاتی و به تولید رساندن باغات کشت شده از چشم اندازهای این طرح موفق است.
** تولید بیش از یک میلیون کیلوگرم انواع محصولات زراعی و باغی
صفایی ادامه داد: در سه ماه نخست امسال یک میلیون و ۴۰۸ هزار و ۴۰ کیلوگرم انواع محصولات باغی و زراعی شامل انگور ، گوجه فرنگی ، خربزه ، هندوانه ، گندم و چغندر قند از سطح ۲۱۰ هکتار از اراضی زراعی و باغی این مجموعه به ارزش ۱۵ هزار و ۴۸۴ میلیون ریال برداشت شده است.
وی افزود: همچنین پارسال نیز شاهد برداشت ۲ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۵۲۴ کیلوگرم انواع محصول از سطح ۴۹۳ هکتار از باغات و اراضی این مجتمع به ارزش ریالی ۱۵ هزار و ۵۱۳ میلیون ریال بوده ایم.
** باغ چهار هزار هکتاری ظرفیتی بزرگ در قصرشیرین
سرپرست فرمانداری قصرشیرین نیز گفت: این شهرستان در بخش کشاورزی و مرزها قابلیت های بسیار بالایی دارد که باید به درستی از آنها استفاده کرد.
مرادعلی تاتار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: احداث و تکمیل باغ چهار هزار هکتاری مجتمع کشت و صنعت بیستون پارس وابسته به بنیاد مستضعفان برای کاشت انواع درختان میوه های گرمسیری مانند خرما ، انگور و مرکبات با هدف تولید محصولات گرمسیری در این شهرستان در دست اقدام است.
وی افزود: اقدام های عملیاتی این طرح از سال ۹۰ با یک هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری آغاز شد که ۸۰۰ میلیارد ریال آن برای اجرای پروژه سد با گنجایش ۲۵ میلیون متر مکعب آب به منظور آبیاری این مجموعه اختصاص و هزینه شده است.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین گفت: هم اکنون در این شهرستان ، هفت هزار هکتار اراضی ملی برای واگذاری به سرمایه گذاران موجود است که با توجه به اجرای طرح سامانه گرمسیری و وجود منابع آبی از جمله سدهای زاگرس ، تنگه حمام و شرفشاه ، استفاده از این اراضی می تواند برای ایجاد اشتغال و تولید انواع محصولات باغی ، زراعی و گلخانه ای توجیه اقتصادی خوبی داشته باشد.
وی ادامه داد: واگذاری اراضی ملی به سرمایه گذاران برای ایجاد باغ مدرن ۹۹ ساله است که این خود عامل بزرگی برای جذب و تشویق سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و باغی در قصرشیرین محسوب می شود.
وی ابراز امیدواری کرد سرمایه گذاران با توجه به اجرای طرح موفق باغ چهار هزار هکتاری مدرن در منطقه، از اجرای طرح های کشاورزی و سرمایه گذاری در این زمینه استقبال کنند.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین گفت: وجود مرزهای رسمی خسروی و پرویزخان با توجه به ظرفیت بزرگ آن برای صادرات انواع محصولات باغی و کشاورزی و دیگر محصولات غیرنفتی ، زمینه حضور بیشتر سرمایه گذاران بخش خصوصی در این شهرستان مرزی را فراهم کرده است.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین اظهارداشت: ایجاد منطقه ویژه اقتصادی که هم اکنون در این شهرستان در دست اجراست و همچنین تصویب منطقه آزاد تجاری توسط نمایندگان مردم در خانه ملت ، ظرفیتی برای حضور سرمایه گذاران برای توسعه بخش کشاورزی و باغداری و همچنین احداث صنایع تبدیلی و سردخانه است که تمام این عوامل زمینه شکوفایی منطقه را فراهم کرده است.
تاتار با بیان اینکه آماده حضور سرمایه گذاران در منطقه هستیم ، اضافه کرد که هفته گذشته ۲ سرمایه گذار داخلی و خارجی ، از ظرفیت های قصرشیرین در بخش کشاورزی و باغداری از جمله مجتمع کشت و صنعت بیستون پارس انی شهرستان بازدید کردند.
وی افزود: سرمایه گذاران از اراضی ملی قصرشیرین که قابلیت واگذاری برای ایجاد سرمایه گذاری دارند ، بازدید کردند که مورد استقبال آنان نیز قرار گرفت که در صورت تحقق این مهم ، شاهد ایجاد باغ های مدرن در دیگر اراضی خواهیم بود.
با توجه به حمایت دولت و واگذاری اراضی ملی به مدت ۹۹ سال ، قصرشیرین می تواند مامنی موفق برای حضور سرمایه گذاران در بخش کشاورزی باشد که امید است این ظرفیت بزرگ که تاکنون مغفول مانده مورد توجه بیش از پیش برای درآمد زایی و ایجاد اشتغال قرار گیرد.
قصرشیرین در غرب کرمانشاه با ۲۷ هزار تن جمعیت و در اختیار داشتن ۲ مرز رسمی و فعال پرویزخان و خسروی ، دارای ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق است که کانونی برای انجام مراودات تجاری و اقتصادی بین ۲ کشور است.
گزارش از نازنین باباخانی