فصل شکفتن شکوفه های زیبا، ساحل خوش آب و هوا، بازارهای رنگارنگ، طبیعت بکر سرشار از زیبایی ها همراه با سنت های کهن و مردمی مهربان و میهمان نواز نوروز به یادماندنی را در سیستان و بلوچستان برای هموطنان رقم می زند.
مرزنیوز به نقل از ایرنا، سیستان و بلوچستان سرزمین عجایب هفتگانه ای است که در شمال خود از کویری داغ آغاز می شود و پس از گذر از کوهستانهای بدیع در مرکز خود به دریای نیلگون عمان در جنوب می رسد که تنها بندر اقیانوسی ایران اسلامی محسوب می شود.
سیستان و بلوچستان با ۱۱.۵ درصد وسعت ایران اسلامی در کرانه جنوب شرق و همجوار با دو کشور افغانستان و پاکستان قرار گرفته و جمعیت ۲.۷ میلون نفری آن در ۱۹ شهرستان با مرکزیت زاهدان قرار گرفته اند.
استانی که به دلیل جاذبه های طبیعی و تاریخی خود رکورددار است در سایه برخی عقب ماندگیهای تاریخی و بی مهری رسانه های داخلی و خارجی چهره ای غیر واقعی از آن ترسیم شده در حالی که هر مسافر و گردشگری که یک بار به این استان سفر کرده به سبب لذت بردن از مواهب طبیعی و تاریخی و فرهنگی آن مسافر همیشگی این دیار شده است.
**انعکاس اخبار منفی
بی شک یکی از عواملی که سایه بی مهری گردشگران را به این استان افکنده انعکاس اخبار به صورت هیجان انگیز از این استان است به طوری که گاه برخی از سایت ها و گروه های خبری مجازی و سطح پایین برای جذب خواننده، یک نزاع خیابانی توسط اراذل و اوباش این استان را به حادثه ای تروریستی تبدیل می کنند و این خبر همچون توده سرطانی بدخیمی به سراسر کشور و حتی منطقه انتقال می یابد.
طبیعی است که استان پهناوری همچون سیستان و بلوچستان با مرزهای طویل و قرار گرفتن در همسایگی دو کشور تقریبا ناامن شاهد برخی اتفاقات ناگوار باشد اما با تلاش شبانه روزی نیروهای امنیتی، انتظامی و نظامی و دستگاههای سیاسی و قضایی و از همه مهمتر همکاری بسیار خوب مردم نجیب و خونگرم و وفادار این استان حتی اندک رخدادهای ضدامنیتی نیز از این منطقه رخت بر بسته و فضا به کار و تلاش و توسعه و عمران و آبادانی تبدیل گشته است.
در این میان رسانه های ارتباط جمعی به ویژه رسانه های محلی باید بیش از آنچه تا کنون برای معرفی جاذبه ها، ظرفیت ها و توانمندی های این استان تلاش کرده اند سخاوت بخرج دهند و چهره واقعی و زیبای سیستان و بلوچستان را به تصویر کشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: متاسفانه به سبب برخی بی مهری ها نوعی سیستان و بلوچستان هراسی در کشور وجود دارد که این امر موجب کاهش استقبال گردشگران داخلی از این استان شده است.
کامبیز مشتاق گوهری افزود: گرچه ایران هراسی در دنیا از سوی رسانه های خارجی انجام شده بود اما سیستان و بلوچستان هراسی در ایران از سوی رسانه های داخلی با انعکاس اخبار منفی از این استان بوجود آمده است.
وی ادامه داد: رسانه ها در برابر اخبار منعکس شده مسئول هستند و باید کمی مسئولانه تر برخورد کنند.
وی بیان کرد: سیستان و بلوچستان زیبای های زیادی دارد که باید به آنها بیشتر پرداخته شود تا همه از وجود آنها و نیز ظرفیت های فراوان و ناشناخته این استان آگاه شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: رسانه ها نماینده احقاق حق هستند پس باید برای گرفتن حق این استان بخوبی تلاش کنند.
**همجواری با دو کشور افغانستان و پاکستان
قرار گرفتن سیستان و بلوچستان در کنار دو کشور افغانستان و پاکستان باعث ایجاد بازارهای تجاری بسیار خوبی شده که سود سرشاری به همراه دارد و نیز این بازارها به خودی خود گردشگران زیادی را جذب می کنند.
شمال سیستان و بلوچستان با قسمتی از کشور افغانستان و جنوب این استان نیز به طور کامل با غرب کشور پاکستان هم مرز است.
بازارهای متعدد سیستان و بلوچستان مملو از اجناس خارجی و داخلی از جمله خوراکی های مختلف، ادویه، لباس و کفش و حتی برخی وسایل و لوازم استوک (دست دوم خارجی ) است.
گرچه قرار گرفتن در جوار این مرزها برخی تهدیدها را بدنبال دارد اما مبادلات تجاری و اقتصادی که روز به روز در حال گسترش است مردم و مسئولان را به سمت بهره برداری بهینه از فرصت مرزها کشانده بطوریکه اکنون شاهد واردات و صادرات عمده از طریق دریا و مرزهای خشکی هستیم.
تهدیدهای دشمنان از مرز در بیشتر موارد خنثی شده است و اینک به دلیل وجود نیروهای مقتدر مرزبانی، انتظامی و بسیج و سپاه و سربازان گمنام امام زمان (عج) این استان یکی از امنترین استانهای کشور شده است.
فرمانده مرزبانی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اینک سیستان و بلوچستان یکی از امنترین مرزهای کشور را دارد.
سردار رهام بخش حبیبی ادامه داد: وضعیت امنیتی مرزهای استان شرایط مطلوبی دارد به طوری که مردم مناطق مرزی در آرامش و امنیت بسیار خوبی بسر می برند.
وی با اشاره به فرارسیدن سال نو و تعطیلات نوروزی بیان کرد: سال قبل برخی مسئولان استانی از جمله استاندار سیستان و بلوچستان لحظه تحویل سال در یکی از پاسگاه های نقطه صفر مرزی حضور داشت.
وی ادامه داد: به هم استانی ها و سایر هموطنان عزیز اطمینان می دهیم که مرزهای سیستان و بلوچستان به روی بیگانگان بسته و به طور کامل تحت نظر است و هیچ بیگانه ای اجازه ورود به آن را ندارد.
فرمانده مرزبانی سیستان و بلوچستان گفت: مرزهای این استان با سیم خاردار، دیوار مرزی یا گودال مسدود شده و مکانهایی که امکان ایجاد این قبیل موانع نبوده است با استفاده از کشیک های ۲۴ ساعته و همچنین تجهیزات الکترونیکی کنترل می شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان نیز اظهار داشت: زاهدان در گذشته دروازه سفر به پاکستان بوده اما حوادثی که پس از جنگ و حضور شوروی در پاکستان و افغانستان رخ داد موجب شد تا این مسیر بسته شود.
مشتاق گوهری بیان کرد: با وجودی که اینک مسیر پاکستان برای گردشگران پر مخاطره است اما استان سیستان و بلوچستان منطقه ای امن و مطمئن شده است بطوریکه تجار کشورهای همسایه این استان را برای ترانزیت کالاهای خود انتخاب می کنند.
پس می توان اینگونه گفت که قرار گرفتن در جوار مرز دو کشور افغانستان و پاکستان نه تنها یک عیب نبوده بلکه به دلیل نظارت کامل بر مرز و رصد تهدیدهای احتمالی یک فرصت خوب به ویژه در بخش تجارت و استفاده از بازارهای استان محسوب می شود.
**دوری سیستان و بلوچستان از مراکز جمعیتی
شاید بزرگترین چالش جذب گردشگر در این استان دوری آن از مراکز جمعیتی است به طوری که فاصله زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان تا مرز استان کرمان بیش از چهار یا پنج ساعت طول می کشد و تا زمانی که برای آن تدبیری اندیشیده نشود نمی توان به جذب گردشگر نیز فکر کرد.
مسیر ریلی سیستان و بلوچستان به کرمان و پروازهای متعدد شرکتهای هواپیمایی و همچنین مسیرهای زمینی و وسیل حمل و نقل عمومی آماده جابجایی مسافران و گردشگران هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: مسافت زیاد سیستان و بلوچستان با سایر شهرستانها یکی از اصلی ترین مشکلات جذب گردشگر به این استان است.
گوهری افزود: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به منظور جذب گردشگر و توسعه بیشتر سیستان و بلوچستان در تمام ابعاد یک مسیر مستقیم را برای این استان در نقشه آمایش سرزمین پیشنهاد داده است.
وی ادامه داد: با توجه به مسافت زیاد زمینی باید به خرید هواپیما و استفاده از ظرفیت هوایی توجه ویژه ای داشت.
وی بیان کرد: تا زمانی که به گردشگر انبوه دسترسی نداشته باشیم صحبت از بازار گردشگری امری خوشبینانه است.
**بیشترین گردشگران در عید نوروز به سیستان و بلوچستان سفر می کنند
با وجود چالش های مختلف پیش روی گردشگری سیستان و بلوچستان، در ایام تعطیلات نوروزی سیلی از گردشگر به این استان سفر می کنند تا از ظرفیت های آن استفاده و نیز از جاذبه های طبیعی آن دیدن کنند.
مظفر علی بخشی که پیش از آغاز سال نو از غرب کشور به زاهدان سفر کرده است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این اولین سفری است که به سیستان و بلوچستان داشته ام.
وی ادامه داد: مقصد اصلی سفر من چابهار است اما از آنجایی که به دیدن زاهدان و بازار معروف چهارراه رسولی آن علاقه مند بودم به این شهر آمدم.
وی اضافه کرد: بازار چهارراه رسولی وسایل بسیار جذابی دارد که با قیمت مناسب عرضه می شود و فروشندگان آن نیز بسیار با انصاف هستند.
وی افزود: سیستان و بلوچستان یکی از استانهای زیبایی است که مردم آن هنوز سنت های خود را حفظ کرده و با لباس های محلی در سطح شهرها تردد می کنند.
وی بیان کرد: هوای زاهدان بسیار مطبوع است و به همه مردم ایران سفر به سیستان و بلوچستان را توصیه می کنم.
این مسافر نوروزی که همراه خانواده خود در یکی از بوستان های زاهدان استراحت می کردند گفت: سیستان و بلوچستان مکان های دیدنی زیادی دارد و من تصمیم گرفته ام تا از تمام این اماکن دیدن کنم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان نیز با تائید اینکه بیشترین گردشگر در ایام نوروز به سیستان و بلوچستان سفر می کنند از برپایی «نوروز بازارها» تا پایان تعطیلات نوروزی در این استان خبر داد.
**چابهار نگین گردشگری مورد توجه گردشگران
گرچه سیستان و بلوچستان با طبیعت بکر و جاذبه های تاریخی و تمدنی خود می تواند سراسر بهار گردشگران باشد اما چابهار یکی از شهرهای جنوب خاوری سیستان و بلوچستان و تنها بندر اقیانوسی ایران است که در کرانه دریای عمان و اقیانوس هند قرار گرفته و لنگرگاه آن قابلیت پهلوگیری کشتی های اقیانوس پیما را دارد و از مناطق آزاد بازرگانی ایران نیز محسوب می شود.
بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی خود نزدیک ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است و به دلیل اهمیت فراوان آن، سازندگی و سرمایه گذاری فراوانی در آن در حال انجام است که از جمله آنها می توان به ساخت اسکله ها، افزایش گنجایش بارگیری کشتی های اقیانوس پیما (در خلیج چابهار) و ساخت راه آهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بین المللی اشاره کرد.
همچنین بندر چابهار یکی از مهمترین چهارراه های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.
چابهار علاوه بر موقعیت بازرگانی، دارای جاذبه های فراوان تاریخی و طبیعی است.
آب و هوای این شهر و پیرامون آن همیشه بهاری و معتدل است و به همین دلیل چابهار (چهاربهار) نامیده می شود، چابهار مرکز شهرستان چابهار است که در منتهی الیه جنوب شرقی ایران در کنار آب های گرم اقیانوس هند قرار دارد.
سیستان و بلوچستان به عنوان سرزمین عجایب با رازها و دیدنی های بسیار برای هر گردشگری جذاب است و به گفته شماری از مسافران نوروزی هر کس یک بار به این استان سفر کند به یقین آخرین سفرش نخواهد بود بلکه سرآغازی برای سفرهای بعدی به ویژه در ایام زمستان و نوروز است.
لینک خبر: https://marznews.com/?p=96684