رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: از مجموع شش هزار و ۲۵۲ رشته قنات در استان بر اثر خشکسالی های پیاپی بیش از ۶۰۰ رشته قنات خشک شده است.
« هاشم ولی پور مطلق» روز سه شنبه در سیزدهمین جلسه کمیته مشترک تخصصی قنوات کشور در خراسان جنوبی اظهار داشت: خراسان جنوبی در زمینه قنات به لحاظ تعداد مقام نخست را در کشور دارد.
وی ادامه داد: کشاورزی یکی از حوزه های حساس و آسیب پذیر است که نیازمند توجه ویژه می باشد.
وی گفت: منابع در بخش کشاورزی محدود است و این منابع تحت تاثیر اقلیم ها بوده و یکی از مهم ترین منابع آبی تاثیرگذار منابع آبی است.
ولی پور مطلق افزود: یکی از مشکلات در بخش کشاورزی که باید به آن توجه شود، بحث آب است و دولت به تنهایی نمی تواند این مشکل را برطرف سازد بلکه کانون های مردم نهاد باید در این بخش به صورت جدی تلاش کنند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: پیشینه قنات ها در استان پیشینه ای بسیار طولانی دارد و تعداد رشته قنات ها در حال تغییر است و طبق آمار بیش از ۷ هزار قنات شناسایی شده ولی قنات هایی که به ثبت رسیده و دارای پروانه هستند تعداد ۶ هزار و ۲۵۲ رشته قنات است.
ولی پور مطلق افزود: میزان آب استحصالی در استان ۲۶۶ میلیون متر مکعب است که ۲۲ درصد از آب ها در بخش کشاورزی از طریق قنات ها تامین می شود.
وی با اشاره به خشکسالی ها در خراسان جنوبی تصریح کرد: میزان متوسط برداشت از هر قنات ۱.۳ دهم لیتر در هر ثانیه است و نگاه مردم به قنات ها تغییر کرده است چرا که در گذشته مردم قنات ها را احیا و مرمت می کردند ولی در حال حاضر منتظر هستند تا دولت قنات ها را احیاء کند.
ولی پور مطلق افزود: باید از مجموعه و مشارکت های مردمی در زمینه احیای قنات ها بیشتر استفاده کنیم و نباید کار احیا و مرمت قنات ها را رها کنیم و تنها بر دوش مردم بگذاریم.
مدیرکل دفتر امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی هم در این نشست گفت: حدود ۲۷۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد.
«محمد پرستار ‘ با بیان اینکه جلسه قبلی کمیته ملی قنوات کشور را در استان فارس برگزار کردیم، اضافه کرد: جلسه بعدی این کمیته در کرمان برگزار می شود.
وی ادامه داد: امسال ۲۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی برای قنوات در نظر گرفته شد که خراسان جنوبی از استان های شاخص بوده است.
وی گفت: طرح مدیریت سیلاب و افزایش منابع آبی خراسان جنوبی تهیه و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی ارسال شده که اعتباری برای آن در سفر دولت به استان منظور شد.
وی با اشاره به جلسات شورای عالی آب افزود: طی چند ماه گذشته طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در این جلسه تصویب شد که لازم الاجرا است.
مدیرکل دفتر امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه این طرح ۱۵ پروژه دارد، یادآور شد: از این تعداد ما باید در برنامه ۲۰ ساله، حجم آبی که به صورت بیلان منفی از سفره ها برداشت کردیم را جبران کنیم.
منبع:ایرنا