عضو شورای اسلامی شهر نیر گفت: بی توجهی ها موجب تخریب کاروانسرای شاه عباسی این شهرستان شده است.
جاوید قادری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سرازیر شدن آب های باقی مانده از بارندگی ها در زمستان در این مکان تاریخی افزود: مسوولان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری می توانند این بنای تاریخی را با روشی منطقی از تخریب نجات دهد و با جذب سرمایه گذار و مرمت این بنای تاریخی از آن بهره برداری کنند.
وی بهره گیری از نظر کارشناسان و خبرگان معماری و بناهای تاریخی در این زمینه را ضروری دانست و گفت: مردم از دولت تدبیر و امید انتظار بیشتری در زمینه لزوم توجه به حفظ میراث فرهنگی دارند.
کاروانسرای شاه عباسی در کنار جاده قدیمی نیر به سراب در ۱۰ کیلومتری شهر نیر و در یکی از برفگیرترین گردنه های کشور یعنی در گردنه صایین در دوره صفوی به فرمان شاه عباس بنا شده و جزو یکی از ۹۹۹ کاروانسرای ساخته شده در این دوره است.
مصالح موجود کوهستان یعنی سنگ عمده ساختار آن را تشکیل می دهد و علاوه بر سهولت دسترسی و فراوانی آن در محل عنصر مقاوم و پایداری هم به شمار می رود.
طراحی این کاروانسرا کاملا سازگار با اقلیم و شرایط محل صورت گرفته ، چرا که عرض و ارتفاع ورودی های فضاهای زیستی داخل ، به حداقل ممکن کاهش یافته طوری که با اندک وسایلی می توان آن را مسدود و از نفوذ سرما و کوران برف به داخل آن جلوگیری کرد.
روزنه های سقفی این کاروانسرا در حداقل اندازه در نظر گرفته شده و از نظر تبادل هوا در صورت نیاز و نیز تامین روشنایی فضاهای داخل عملکرد منطبق با نیاز را به رخ می کشد. ورودی های فضاهای ارتباطی داخل در مرکز بنا نسبت به فضاهای جانبی مقداری بزرگتر در نظر گرفته شده تا چهار پایانی که همراه و مورد استفاده کاروانیان بوده نیز بتوانند در داخل پناه بگیرند.
ملات اتصال دهنده سنگ های بنا ساروج است و یک گنبد کوچک سنگی نیز بر روی یک فضای مربع شکل در مرکز بنا قرار دارد ، این گنبد بر روی چهار سکنج اجرا شده است.
کاروانسرای شاه عباسی نیر چهارم فروردین ۱۳۶۲ با شماره ملی ۱۶۵۳ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
شهرستان نیر در ۳۵ کیلومتری جنوب اردبیل و در مسیر جاده ترانزیتی استان های اردبیل و آذربایجان شرقی قرار دارد.