طرح های کلان اقتصادی و نظامی چین برای حضور فزاینده در پاکستان باعث محدود شدن حیطه نفوذ آمریکا در آن کشور شد تا جایی که تداوم این همکاری ها حتی می تواند زمینه های به حاشیه کشاندن آمریکا را در پاکستان در پی داشته باشد.
مرزنیوز به نقل از ایرنا،«شی جین پینگ» رییس جمهوری چین که پس از وقفه ای ۹ ساله به پاکستان سفر کرد، موفق شد ۵۱ قرارداد و تفاهمنامه به ارزش ۴۵ میلیارد دلار برای اجرای طرح های بزرگ تجاری و اقتصادی و ساخت مسیر اقتصادی چین ـ پاکستان به امضا برساند که این موضوع، سرمایه گذاری های قبلی آمریکا در پاکستان را تحت الشعاع قرار داده است.
امضای این قراردادها که علاوه بر حوزه های اقتصادی، شامل بخش های نظامی نیز می شود، به خودی خود این پیام را برای آمریکا خواهد داشت که باید آرام آرام سرمایه گذاری در این بخش از آسیا را نادیده گرفته و به دنبال شریک راهبردی دیگری برای خود در این بخش از قاره کهن باشد.
روابط گسترده پاکستان و چین با روی کارآمدن دولت های جدید در این دو کشور از سال ۹۲ شتاب گرفت و سفر دو روز گذشته «شی جین پینگ» به پاکستان بر سرعت این شتاب افزوده است.
رییس جمهوری خلق چین که دوشنبه وارد پاکستان شد، اسنادی برای فروش هشت فروند زیردریایی به پاکستان به ارزش پنج میلیارد دلار امضا کرد که این خود، علاوه بر تقویت روابط نظامی دو کشور، کاهش نفوذ نظامی آمریکا در این کشور را نیز در پی دارد.
ساخت بزرگراه و طرح های مرتبط با انرژی و جاده سازی و احداث خطوط آهن و البته روابط نظامی دو کشور، پاکستان را به یکی از بزرگترین شرکای تجاری چین و خریداران بزرگ تجهیزات نظامی این کشور تبدیل خواهد کرد.
در حالی که هند نگرانی خود را از فروش زیردریایی های چینی اعلام کرده مقام های آمریکا نیز از کمک های چین به پاکستان به خصوص برای ساخت نیروگاه های هسته ای انتقاد کرده اند.
به هر صورت سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی چین به ارزش ۴۵ میلیارد دلار که در جریان سفر رییس جمهوری چین به اسلام آباد اسناد آن امضا شده به مراتب از کمک های آمریکا در سال های اخیر به پاکستان بیشتر است.
هر دو کشور این کمک ها را گشایش درهای تازه همکاری توصیف کرده و خواستار افزایش مناسبات امنیتی، سیاسی و اقتصادی و سرمایه گذاری و روابط خارجی شده اند.
مقام های پاکستان می گویند که چین یک متحد مهم این کشور است.
چین در تلاش است تا روابط اقتصادی خود را با متحدان آسیایی آمریکا افزایش دهد و به همین سبب در اندیشه افزایش سرمایه گذاری در این کشورها است. این تلاش ها به معنای تامین منافع چین در کشورهای هدف همکاری و کاستن از نفوذ آمریکا در این کشورها است.
کشاندن کشورهای مختلف به بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیایی از دیگر اقدامات در راستای کاهش کنترل آمریکا بر ساختارهای بانکی دنیا است.
چین کشوری ثروتمند با بیش از سه هزار میلیارد دلار ذخیر ارزی است که با استفاده از «دیپلماسی پول»، نفوذ خود را در کشورها گسترش می دهد و اکنون نوبت به پاکستان رسیده است.
پاکستان از این شرایط استقبال کرده و بر این باور است که با کاسته شدن از کمک های آمریکا، این چین است که مانند یک دوست وفادار نیازهای اسلام آباد را در عرصه های اقتصادی و نظامی پاسخ می دهد.
حجم مبادلات تجاری پاکستان و چین در سال گذشته میلادی حدود ۱۲ میلیارد دلار برآور شد و با این مقدار، چین علاوه بر ربودن گوی سبقت از آمریکا، به بزرگترین شریک تجاری این کشور در سال های اخیر مبدل شود.
چین همسایه شمالی پاکستان است و دو کشور بیش از ۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند.









