سیستان و بلوجستان، استانی ناشناخته با مزیت های متنوع آرمیده در دل کویر و بحر عمان از چنان قابلیت ها و توانمندیهایی برخوردار است که آگاهی از آن سرمایه گذاران بسیاری را مجذوب خود می کند.
اگرچه سیستان و بلوچستان بر خلاف چهره نامناسب ترسیم شده از آن به منطقه ای محروم و ناامن شهرت یافته، اما از چنان توانمندی، ظرفیت و قابلیت هایی برخوردار است که با اندک سرمایه گذاری در هر یک از بخشهای کشاورزی، صنعتی، معدنی و تجاری، صاحبان سرمایه را به سودهای کلان و استان را به توسعه می رساند
این استان در هر برهه از تاریخ به گونه ای مورد بی مهری و کم توجهی قرار گرفته است و چشم تیزبینی نبوده تا ظرفیت های این استان دور افتاده از مرکز را ببیند و براساس واقعیت ها در باره آن قضاوت کند.
استان سیستان و بلوچستان واقع در جنوب شرق ایران در سالهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی همواره مورد ظلم و ستم حاکمان رژیم ستم شاهی قرار داشت و پس از پیروزی انقلاب نیز با برخی نامهربانی ها و کم لطفی ها از سوی بسیاری از رسانه ها و ندانم کاری برخی مسوولان به عنوان استانی ناامن معرفی شده بود.
ترسیم چهره ای نامناسب از این استان و بزرگ نمایی برخی ناامنی ها، موجب شده تا سیستان و بلوچستان در اذهان عمومی استانی فقیر و ناتوان، مامن قاچاق و اعتیاد و جولانگاه تاخت و تاز اشرار و تروریست ها قلمداد شود.
بزرگنمایی های برخی رسانه ها به حدی بود که هر فیلم و سریالی که از قاچاق و موادمخدر و شرارت تهیه می شد سررشته ای از آن را به این استان متصل می کردند.
در این میان نظام جمهوری اسلامی و مردم و مسوولان دلسوز و زحمت کش در طول ۳۵ سال گذشته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تلاشها و خدمات فراوانی را برای خارج کردن منطقه از محرومیت به جای مانده از رژیم ستم شاهی ارائه کردند.
غفلت از قابلیت ها، ظرفیت ها و توانمندیهای فراوان این استان در بخش های کشاورزی، شیلات، دامداری، صنعت و معدن، جاذبه های طبیعی، باستانی و تاریخی، موقعیت خاص جغرافیایی برای رونق تجارت و بازرگانی موجب شده بود تا آن همه نعمات خدادادی ندیده انگاشته شود.
۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع گستره، سیستان و بلوچستان را به بزرگترین استان کشور تبدیل کرده بطوریکه بیش از ۱۱ و نیم درصد وسعت کشور را در بر گرفته و بیش از هزار و ۱۰۰ کیلومتر مرز خشکی با دو کشور پاکستان و افغانستان و ۳۱۰ کیلومتر مرز آبی با دریای عمان و آبهای آزاد، آب و هوای مناسب برای کشت انواع محصولات کشاورزی، وجود معادن گوناگون، رنگین کمانی از زیباییها و توانمندیها را نصیب این استان کرده است.
موقعیت راهبردی و ترانزیتی این استان و قرار گرفتن بنادر چابهار و کنارک به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران و آسانترین و بهترین راه دسترسی کشورهای آسیای میانه به آبهای آزاد گوشه کوچکی از نعمات خدادادی به سیستان و بلوچستان و مردم خونگرم و مهربان آن است.
بخش های روستایی سیستان و بلوچستان به دلیل برخورداری از تنوع محصولات کشاورزی و میوه های مختلف گرمسیری از امتیازات پنهان استان هستند، بزرگترین باغات انبه، انگور، پسته، موز و خرما نشان دهنده ظرفیت و توانمندی فراوان این استان در بخش کشاورزی است که چنانچه سرمایه گذاری لازم در هر منطقه ای از این استان انجام شود می تواند بسیاری از نیازهای کشور را تامین کند.
وجود معادن ارزشمند مس، کروم، منگنز، تیتانیوم، طلا، آنتیموان و سایر اندیس های ارزشمند معدنی بخش دیگری از توانمندیها و نعمات خداوندی است که به سیستان و بلوچستان ارزانی شده است.
هر چند که تاکنون اقدام اساسی برای انجام مطالعات تفصیلی و اکتشافات معادن انجام نشده بود و این ظرفیتها دست نخورده باقی مانده بود اما اکنون با عنایت و توجه دولت تدبیر و امید این حوزه در حال توسعه و پیشرفت است بگونه ای که سیستان و بلوچستان امسال در رتبه نخست اکتشاف معادن کشور قرار گرفته است.
این استان در برگیرنده با ارزش ترین، اصیل ترین و زیباترین جاذبه های باستانی، معماری و تاریخی است به طوری که اثر باستانی و بین المللی شهر سوخته، دهانه غلامان، کرکویه، کوه خواجه، قلعه های متعدد باقی مانده از دورانهای مختلف تاریخی در سراسر استان از جمله قلعه پرتغالی ها در چابهار، قلعه سب، قلعه پیشین، قلعه چهل دختر، قلعه های بمپور و ناصری، قله ۴۰۵۰ متری آتشفشان نیمه فعال تفتان و هزاران جاذبه خاص گردشگری این استان را از سایر استان های کشور متمایز کرده است.
گل فشان های دیدنی استان، تالاب ها، دریاچه های مشهور، چشمه های آب معدنی پرشمار، آتشفشان های بزمان و تفتان، حیات وحش و مناطق حفاظت شده با ارزش های بالای زیست محیطی، زیستگاه تمساح پوزه کوتاه، غروب زیبای دریای عمان، دره سرباز و باغات میوه های گرمسیری و استوایی، تپه های ماسه ای و چاه نیمه ها گوشه دیگری از مناطق گردشگری سیستان و بلوچستان محسوب می شوند که زمینه برای سرمایه گذاری در آنها فراهم است.
معاون اجرایی رییس جمهوری در سفر به سیستان و بلوچستان گفت: این استان با داستان های اساطیری ایران زمین شناخته می شود که متاسفانه در دوره های مختلف و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل برخی دشمنی ها و کم تدبیری ها چهره ای ناامن از آن ترسیم شده در صورتی که واقعیت این گونه نیست.
‘ محمد شریعتمداری’ افزود: سیستان و بلوچستان برای سرمایه گذاری اساسی در عرصه های گوناگون بسیار مستعد است که می توان در این زمینه به توسعه بخش کشاورزی با وجود کمبود آب و توسعه فعالیت های اکتشافی در بخش صنعت و معدن، ایجاد مناطق آزاد و توسعه بندر چابهار اشاره کرد.
وی تجارت را یکی از ظرفیت های مهم سیستان و بلوچستان برشمرد و افزود: استفاده مطلوب از این ظرفیت و دعوت از مردم بومی این استان مقیم در دیگر مناطق دنیا برای سرمایه گذاری می تواند زمینه ساز توسعه تجاری ایران با دیگر کشورها باشد.
همچنین استاندار سیستان و بلوچستان نیز با بیان این که استان سرشار از قابلیت ها و فرصت های ارزشمند برای سرمایه گذاری است گفت: توسعه و جهش استان نیازمند هدف قرار دادن شراکت ها است.
‘ علی اوسط هاشمی’ ادامه داد: هم اینک که استان در آغازین راه توسعه قرار دارد باید به سمتی حرکت کنیم که همه سرمایه گذاران بومی داخل و خارج استان در این مسیر اثر گذار شوند.
وی اظهار داشت: سرمایه گذاران بومی سیستان و بلوچستان قدم های بزرگ را هم سو با آنانی که میل به تغییر، توسعه و ترقی این استان دارند بردارند تا توسعه جهشی استان هر چه سریعتر محقق شود.
وی گفت: سرمایه گذاران کلان سیستان و بلوچستان برای توسعه هر چه بیشتر منطقه باید تفاوت و مزیت های سرمایه گذاری در این استان را به دیگر سرمایه گذاران بومی انتقال دهند زیرا متاسفانه جنس استان بر عکس معرفی شده و برای ایجاد تغییر نخست باید خودمان باور کنیم و بعد استان را در مسیر والا و ارزشمند خود برای اعمال نقش ملی قرار دهیم.
استاندار سیستان و بلوچستان تصریح کرد: هم اینک طرح پتروشیمی چابهار و ایرانشهر، فولاد ۱۰ میلیون تنی، آلومینیوم ۱۰ میلیون تنی و خودرو سازی در استان در حال شکل گیری است.
هاشمی گفت: برای توسعه هر چه بیشتر سیستان و بلوچستان توسعه بنادر، انتقال گاز به شهرها و صنایع، افزایش تعداد پروازها و بسیاری از طرح ها دیگر مدنظر است.
وی اظهار داشت: خوشبختانه سیستان و بلوچستان از ثروت های زیادی برخوردار است و نخستین ثروت آن سرمایه اجتماعی است از این رو سرمایه گذاران بومی استان با حضور خود در عرصه های مختلف اقتصادی موقعیت بخشی استان را تعریف کنند تا تاثیر گذار در عرصه ملی باشند.
وی گفت: سیستان و بلوچستان تنها منطقه هم مرز با پاکستان است که از ظرفیت بالایی برای واردات و تولید گوشت قرمز برخوردار است، و بر همین اساس قابلیتهای زیادی برای تبدیل شدن به قطب تولید فراورده های دامی در سطح کشور را دارد که سرمایه گذاران می توانند در این بخش نقش موثری ایفا کنند.
وی بر برجسته کردن سابقه سیستان و بلوچستان در تولید دام و پیشینه دامپروری در طرح تامین و فروش گوشت تولید استان را مورد تاکید کرد.
استاندار سیستان و بلوچستان تاکید کرد: نگاه دولت تدبیر و امید قرار گرفتن این استان در مسیر تغییر است زیرا شان استانی با آن همه توانمندی و ظرفیت و مردم وفادار و مهربان، بالاتر از جایگاه کنونی است.
هاشمی گفت: تمامی دستگاههای اقتصادی این استان آماده همکاری و تسهیل برای سرمایه گذاری هستند و در واقع سیستان و بلوچستان فرش قرمز برای صاحبان سرمایه پهن کرده است.